Zomerse lentedagen doen heel wat mensen verlangen naar een frisse duik. Binnenkort kan dat makkelijker in open water. De Vlaamse regering keurde definitief regelgeving goed dat drempels voor extra zwemlocaties verlaagt. “Door dit aan te pakken kunnen binnenkort zoveel mensen meer genieten van hun vrijheid en onze mooie natuur”, zegt Vlaams parlementslid Gwenny De Vroe, die mee aan de kar trok om de regels te versoepelen.
In open water zwemmen wordt makkelijker: “Gevoel van pure vrijheid”
Op maar een honderdtal plaatsen in Vlaanderen kan je vandaag zwemmen in open lucht, vooral omdat er veel regels bij komen kijken. Daar komt straks verandering in. “We willen de lokale besturen zo makkelijk mogelijk maken om zelf bijkomende locaties aan te duiden, zij kennen hun gemeente het beste. Met het besluit dat we goedkeuren willen we zwemmen in open water mogelijk maken op een veelvoud van plaatsen, zonder de veiligheid uit het oog te verliezen en een snelweg naar verdrinkingen te organiseren”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir.
Concreet worden tal van voorwaarden om in open water te zwemmen worden afgeschaft. Het gaat onder meer om de aanwezigheid van blustoestellen, stortbaden, sanitair, douchecabines en bodemcriteria, bijvoorbeeld een bodem bedekt met zand en maximale hellingsgraad. Verder komt er een nieuwe categorie van zwemwater: de vrije zwemzone. Het enige wat een gemeente moet voorzien is een test van de waterkwaliteit, een toelating van de eigenaar of beheerder en een risicobeoordeling die Zorg en Gezondheid goedkeurt.
Diverse actoren riepen de voorbije maanden op om zomaar overal in Vlaanderen zwemmen op eigen risico toe te laten, maar dat vindt de Vlaamse regering te verregaand. Tegen eind maart worden de gemeenten ingelicht over de nieuwe regelgeving. “In open lucht, in de natuur, kunnen zwemmen is pure vrijheid. Als de veiligheid niet in de weg staat van zwemplezier, waarom zouden dan regels dat moeten doen?”, besluit Gwenny De Vroe.