Wordt N-VA in Kapelle-op-den-Bos buitenspel gezet? “Opnieuw lappen ze ons dit”

woe 16 okt

In Kapelle-op-den-Bos weigeren cd&v en proKa Vooruit rond de tafel te gaan zitten met de N-VA, de partij die bij de verkiezingen als grootste uit de bus kwam. Huidig burgemeester Renaat Huysmans is zwaar ontgoocheld in hun manier van werken. “Telefonisch lieten ze weten geen tijd te willen verspillen aan een gesprek omwille van hun aversie tegenover bepaalde kandidaten op onze lijst."

De gemeenteraadsverkiezingen waren in Kapelle-op-den-Bos een nek-aan-nek-race tussen cd&v en N-VA. Beide partijen tellen zeven zetels, maar N-VA heeft als grootste partij twee weken het initiatiefrecht om een coalitie op de been te brengen. Vlot lopen de gesprekken allerminst. “Ondanks herhaalde pogingen weigeren beide partijen om rond te tafel te gaan zitten. Ik heb hier een deja-vue gevoel bij. Ook in 2012 werden we als grootste partij buitenspel gezet door beide partijen en opnieuw lappen ze ons dit. Ik ben beschaamd om als eerste gemeente in Vlaanderen dit te moeten vaststellen”, zegt een zwaar ontgoochelde burgemeester Renaat Huysmans.

Cd&v en proKa Vooruit tellen samen 12 van de 21 zetels en hebben mathematisch dus een meerderheid, al is die wel nipt. “Elk elementair respect voor de democratische spelregels – nieuw gemeentedecreet of niet – wordt weer eens aan de laars gelapt”, zegt Huysmans. “Uit goede bronnen vernamen we dat het akkoord dat beide partijen sloten, voorziet in het burgemeesterschap voor Mathias Diricx , twee schepenen voor cd&v en het voorzitterschap en twee schepenen voor proKa Vooruit. Arm politiek Kapelle-op-den-Bos , dat we nog steeds vervallen in de oude politieke cultuur van ons kent ons. Moeten we dan verwonderd zijn dat mensen niet meer gaan stemmen of op extremen stemmen?” , vraagt Renaat Huysmans zich af.

Cd&v-lijsttrekker Mathias Diricx: "De huidige meerderheid is afgestraft, we willen een ander beleid"

Mathias Diricx

Cd&v-lijsttrekker Mathias Diricx bevestigt dat de partij niet meer ingaat op uitnodigingen van Huysmans. “De huidige meerderheid verloor vier van de twaalf zetels en is duidelijk afgestraft. Wij hebben intern beslist dat we niet meegaan met N-VA, maar van een akkoord met een andere partij is nog geen sprake”, zegt Diricx. “N-VA heeft de oppositie zes jaar genegeerd. We kunnen ons niet vinden in het beleid dat gevoerd werd en willen dichter bij de mensen staan. Wij hebben ook zeven zetels in handen en wachten nu als tweede partij het initiatiefrecht af. Dat gaat in vanaf 29 oktober.”

"Onze kandidaten werden valselijk beschuldigd en als leugenaars afgeschilderd. N-VA heeft zichzelf in de voet heeft geschoten en moet de hand in eigen boezem steken."

- Dirk Heymans, lijsttrekker proKa Vooruit

Hetzelfde geluid bij proKa Vooruit. “We willen geen schijngesprekken voeren, onze programma’s liggen mijlenver uit elkaar. proKA Vooruit wil op een andere manier aan politiek doen, veel menselijker en meer betrokken bij de mensen. Iets wat de laatste jaren ontbrak in de meeste beleidsbeslissingen. Er zijn echt wel initiatieven van N-VA waar we ons niet in kunnen vinden", zegt Dirk Hermans. "Komt daarbij dat er een moddercampagne tegen ons gevoerd werd in aanloop naar de verkiezingen. Zo werden kandidaten valselijk beschuldigd en werden we als leugenaars afgeschilderd. Men moet ons eens uitleggen hoe je kan besturen met mensen die je zes jaar zwart hebben gemaakt. N-VA heeft zichzelf in de voet heeft geschoten en moet de hand in eigen boezem steken."