Vilvoords deradicaliseringsbeleid wordt geëvalueerd

don 8 feb 2018

Het Vlaams Vredesinstituut, een adviesorgaan van het Vlaams Parlement, gaat het deradicaliseringsbeleid in negen Vlaamse ‘risicogemeenten’ onder de loep nemen. Vilvoorde, dat flink te kampen had met de problematiek van Syriëstrijders, is één van die negen gemeenten. Bedoeling is de besteding van de toegekende fondsen voor deradicalisering te evalueren.

Ruim 2 jaar geleden kende Minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) extra middelen toe aan negen steden en gemeenten die zelf aangaven te kampen met problemen van ‘acute radicalisering’. Naast o.a. Mechelen, Antwerpen en Gent maakte ook Vilvoorde deel uit van die groep, gezien meerdere Syriëstrijders uit de Zennestad waren vertrokken. Het Vlaams Vredesinstituut zal nu onderzoeken of de toegekende middelen goed worden besteed en of de beoogde resultaten worden behaald. Ook zal de instantie voorstellen formuleren ter verbetering van de strijd tegen radicalisering. Rapport en adviezen moeten klaar zijn voor het einde van 2018.

Het Vlaams Vredesinstituut is een paraparlementaire instelling, opgericht in 2004 als als adviesorgaan van het Vlaams Parlement.