Alain Van Hende ontkent dat de Vilvocraten het nieuws hebben uitgelekt rond het gerechtelijk onderzoek naar schriftvervalsing door de Vilvoordse burgemeester Hans Bonte. “We zijn dus helemaal niet op zoek naar aandacht’, aldus Van Hende. Maar hij benadrukt in een reactie wel dat het zijn ‘verdomde’ plicht was om de zaak aan te kaarten bij de bevoegde intstanties.
Vilvocraten: Wij willen geen aandacht, wel correct bestuur
In Vilvoorde worden alle gemeenteraadsleden ondervraagd in een onderzoek naar mogelijke schriftvervalsing door burgemeester Hans Bonte. Dat meldt de krant Het Laatste Nieuws. De feiten dateren uit 2012, toen Bonte voorgedragen werd als burgemeester en alle raadsleden de voordrachtakte getekend hadden. Nadien zou Bonte een zin aan de akte hebben toegevoegd dat schepen Johan Serkeyn, ook van Sp.a, waarnemend burgemeester zou worden mocht Bonte zelf minister worden, wat uiteindelijk niet gebeurde. (Lees ook: 'Parket zoekt mogelijke schriftvervalsing bij voordrachtsakte Vilvoords burgemeester Hans Bonte')
Alain Van Hende ontkent intussen in een reactie dat de Vilvocraten het gerechtelijk onderzoek bekend hebben gemaakt. “Ik heb net als Hans Bonte dit nieuws via Het Laatste Nieuws vernomen en betreur in het belang van het onderzoek dat elementen uit dit juridisch dossier werden gelekt. Ik heb immers steeds getracht om dit dossier uit de pers te houden, zodat het parket in alle rust de nodige onderzoeken kon instellen. Het bewust stil houden van deze klacht ontkracht dus de stelling van Hans Bonte dat we op zoek zouden zijn naar aandacht. Blijkbaar is nu één van de opgeroepen getuigen zelf naar de pers gestapt”, aldus Van Hende.
Anderzijds blijft de voorzitter van de Vilvocraten wel herhalen dat de voordrachtsakte gemanipuleerd werd. “Het vormt één van de essentiële taken van verkozen gemeenteraadsleden om toezicht te houden op het correct functioneren van het stadsbestuur. Het was dus mijn verdomde plicht om de ‘manipulatie’ van de voordrachtsakte te melden bij de bevoegde overheidsinstanties”, aldus Van Hende.
Van Hende diende klacht in bij de gouverneur en de Vlaamse minister van Binnenlandse Aangelegenheden. Maar beide instanties konden niet meer optreden omdat de wettige termijn hiervoor verstreken was. De klacht werd immers pas in 2014 ingediend, dus 2 jaar na de gemeenteraadsverkiezingen. “Daarom hebben we de suggestie gevolgd van Geert Bourgeois (N-VA), toenmalig minister van Binnenlands Bestuur, om een klacht wegens valsheid in geschrifte in te dienen bij de procureur des konings”, aldus Van Hende.