François van Hoobrouck (82) neemt ontslag uit de gemeenteraad van faciliteitengemeente Wezembeek-Oppem. Volgens de oud-burgemeester behartigt zijn opvolger Frederic Petit onvoldoende de belangen van de Franstaligen in zijn gemeente.
Van Hoobrouck neemt ontslag wegens 'te Vlaamse burgemeester' in Wezembeek-Oppem
Van Hoobrouck (foto boven) was burgemeester van 1995 tot 2006. In de periode 2007-2013 was hij enkel waarnemend burgemeester omdat de Vlaamse regering zijn benoeming weigerde. In 2014 werd hij opgevolgd door Frederic Petit. Die behoort net als van Hoobrouck tot de Franstalige eenheidslijst LB-Union die bij de verkiezingen in 2012 19 van de 23 gemeenteraadszetels in de wacht sleepte. Met Van Hoobrouck was afgesproken dat Petit (foto onder) hem begin 2014 zou opvolgen. In tegenstelling tot Van Hoobrouck werd Petit wel benoemd door de Vlaamse regering.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"51950","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"226","style":"width: 264px; height: 226px; float: left;","width":"264"}}]]Maar volgens Van Hoobrouck verdedigt zijn opvolger onvoldoende de belangen van de Franstaligen. Uit protest verlaat hij nu de politiek. "Ondanks het feit dat 70 procent van de inwoners van Wezembeek-Oppem Franstalig is, houdt Petit in de praktijk meer rekening met de Vlamingen dan met de Franstaligen. Ik stoor mij vooral aan zijn houding die volgens mij niet Franstalig genoeg is. Als bijvoorbeeld in de gemeenteraad een Franstalige en een Nederlandstalige tegelijk het woord vragen zal hij eerst het woord geven aan de Nederlandstalige en dan nadien eventueel ook nog aan de Franstalige. Petit is weliswaar een brave man, maar het probleem is dat hij absoluut wil benoemd blijven als burgemeester en om die reden als Franstalige 'zijn broek heeft laten zakken", aldus van Hoobrouck. Van Hoobroeck maakt deel uit van Défi (het vroegere FDF), Petit daarentegen maakt deel uit van de MR