Op 13 december worden in de faciliteitengemeente nieuwe gemeenteraadsverkiezingen georganiseerd. Dat heeft de gemeenteraad beslist. Voorlopig worden enkel de zetels van de ontslagnemende Franstalige leden verkiesbaar gesteld. De twee Nederlandstalige gemeenteraadsleden van Prolink blijven dus gewoon op post. Maar ze overwegen wel om deel te nemen aan de verkiezingen met een gemengde lijst, waarop zowel Nederlandstalige als gematigde Franstalige kandidaten zouden staan.
Prolink overweegt om met tweetalige lijst deel te nemen aan verkiezingen Linkebeek
De verkiezingen zijn het gevolg van het collectief ontslag 2 weken geleden van de 13 raadsleden van de Franstalige Lijst van de Burgemeester (LVB). Ze deden dit uit protest tegen de aanduiding door minister Homans van Eric De Bruycker als nieuwe burgemeester. Door het collectieve ontslag moeten er nieuwe verkiezingen georganiseerd worden. Dat zal dus gebeuren op 13 december.
Opnieuw woelige gemeenteraad
De raadszitting verliep maandagavond door de aanwezigheid van enkele tientallen leden van het Taalaktiekomitee en Voorpost in de raadszaal trouwens bijzonder woelig. Toen de Franstalige meerderheid opnieuw een motie stemde waarin De Bruycker verzocht werd ontslag te nemen als burgemeester, gooide een actievoerder een stinkbom in de raadszaal waarna de vergadering beëindigd werd.
Damien Thiéry (LVB) haalde fel uit naar De Bruycker omdat die zich niet aan zijn belofte hield om ontslag nemen wanneer er geen samenwerking met de Franstalige meerderheid mogelijk was. Raadslid Rik Otten (Prolink) repliceerde dat zijn fractie zich voor deze beslissing niet onder druk zal laten zetten door de Franstaligen. Hij hekelde ook de nieuwe verkiezingen. "Deze zullen ten gronde niets aan het probleem in Linkebeek oplossen en worden enkel georganiseerd tot eer en glorie van Thiéry", aldus Otten die zich bovendien afvroeg hoeveel deze de belastingbetaler van Linkebeek zullen kosten.
Prolink overweegt tweetalige lijst
Na afloop van de vergadering van de gemeenteraad liet Otten nog weten dat Prolink zich dinsdagavond zal beraden over de politieke situatie in Linkebeek. De partij zal dan een beslissing nemen of Eric De Bruycker al dan niet aanblijft als burgemeester en of Prolink zal deelnemen aan de verkiezingen van 13 december. De partij overweegt om deel te nemen aan de stembusgang met een gemengde lijst met daarop zowel Nederlandstalige als gematigde Franstalige kandidaten. Volgens Prolink zijn in er in Linkebeek ook heel wat Franstaligen die hun buik vol hebben van de politieke impasse.
Vlaams minister Liesbeth Homans benoemde Eric De Bruycker begin oktober tot burgemeester omdat de Franstalige meerderheid al sinds een jaar bij herhaling weigert een andere burgemeester voor te dragen dan Damien Thiéry. Deze laatste was waarnemend burgemeester van 2007 tot aan de benoeming van De Bruycker. De opeenvolgende Vlaamse regeringen weigerden Thiéry echter te benoemen als burgemeester wegens overtredingen van de taalwetgeving. De Raad van State gaf Thiéry bovendien de afgelopen jaren tot tweemaal toe ongelijk in het beroep dat deze tegen deze beslissingen aantekende.