Maakte je al eens deel uit van de meerderheid? Zo ja, bij welke partij en wanneer?
Ja, We zaten van 2006 tot 2018 in de meerderheid voor Groen. Van 2012 tot 2018 was ik schepen van milieu, energie, patrimonium, afvalbeleid, Noord-Zuid, landinrichtingsproject Land van Teirlinck. Ik koos ervoor om voltijds schepen te zijn en al mijn dossiers ten gronde aan te pakken. Ik werd daarvoor door de kiezers beloond. Onze partij Groen klom van 2 naar 5 zetels in de gemeenteraad. Helaas werden we op kant gezet door voorakkoorden van andere partijen. Sinds 2018 voeren we met 5 straffe gemeenteraadsleden stevig oppositie.
In 2022 kozen we ervoor onze partij te verbreden en wijzigden onze naam naar WijZijnBeersel. We zijn ambitieus en willen met onze vernieuwde jonge ploeg nog beter doen dan vorige keer. En als we aan zet zijn zullen we onze coalitiepartner kiezen op basis van inhoud.
In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?
Van 2012 tot 2018 was ze schepen voor Groen, maar sindsdien voert Veerle Leroy (59) oppositie. Als kopvrouw van een jonge ploeg trekt ze met de verbrede lijst WijZijnBeersel naar de kiezer. Beter doen dan in 2018 is het doel.
Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“In 2018 werd ik door de Beerselaar beloond voor mijn harde werk. Ik behaalde 965 voorkeurstemmen en was, na de toenmalige burgemeester en een minister, de derde populairste verkozene. Ik behaalde zelfs meer stemmen dan de huidige burgemeester! Bij de verkiezingen van juni 2024 behaalde ik 9.500 voorkeurstemmen. Deze mooie resultaten motiveren me om mijn verantwoordelijkheid opnieuw op te nemen.
Uiteraard is er meer dan dat. Ik weet dat ik als schepen het verschil kan maken. Ik zag de voorbije zes jaar het Beersels bestuur niet uitblinken van ambitie. We staan voor enorme uitdagingen. Ik zie zoveel steden en gemeenten in Europa evolueren naar groene, leefbare en gezonde plekken om te wonen en te werken. Ook in Beersel kunnen we dit waarmaken. We moeten dringend een globale toekomstvisie voor Beersel opmaken en die visie stapsgewijs uitrollen. Dat wil zeggen dat diensten met elkaar moeten samenwerken en de Beerselaar, wijk per wijk, moet worden gehoord.
Ik kies niet voor recepten uit de vorige eeuw, met versnipperde open ruimte. Maar voor een 21ste-eeuwse aanpak, met langetermijnvisie en robuuste toekomstmaatregelen. Ik weet van aanpakken en ben een doorzetter. Ik kan het verschil maken!”
Waar staat je lijst voor?
“WijzijnBeersel is een team van Beerselaars die samen, vanuit positieve menselijke waarden en waardering voor iedereen, aan een groene en vooruitstrevende gemeente willen bouwen. Wij willen elke inwoner een stem geven en niemand achterlaten. Wij vertrekken vanuit eerbied en respect voor elke inwoner, voor de natuur en het milieu, en voor de toekomstige generaties. We verzetten ons tegen elke vorm van politiek die de verzuring van onze maatschappij in de hand werkt. Wij strijden tegen het toenemende populisme dat bevolkingsgroepen en andersdenkenden tegen elkaar opzet; tegen de noodzaak van een vijandbeeld; tegen stigmatisering; en tegen een politiek gebaseerd op angst en uitsluiting. Het gif, dat langzaamaan ons land en onze dorpen binnensluipt, willen we samen een halt toeroepen.
We beseffen dat verzet begint bij elk van ons. In onze eigen straat, in onze eigen wijk, in onze eigen gemeente. Wij willen een politiek die oplossingen zoekt en een beleid voert voor elke inwoner. Een politiek die luistert naar de burgers en die openstaat voor burgerinitiatieven en -samenwerking. Inhoud moet op postjes primeren. Niet omgekeerd.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“WijzijnBeersel vindt het belangrijk dat iedereen zijn of haar democratisch recht gebruikt. We hebben er als samenleving lang over gedaan om in een vrij land te leven, met gelijke rechten voor iedereen. WijzijnBeersel zijn betrokken en bezorgde burgers die de handen uit de mouwen willen steken. Burgers die zich willen inzetten om het beleid mee vorm te geven.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“De huidige meerderheid blinkt uit in het behoud van het status quo en toont een gebrek aan ambitie. De enige afgewerkte projecten zijn dossiers die ik tussen 2012 en 2018 als schepen nog in gang heb gezet. Ik was toen de kampioen in het binnenhalen van subsidies, maar dat is tijdens de huidige legislatuur volledig stilgevallen. Ik zette onder andere de herinrichting van de oude fabrieksterreinen op de Gemeenteveldsite in gang. De speeltuin stond ingeplant en moest alleen nog worden gerealiseerd. Het project Land van Teirlinck biedt zoveel opportuniteiten, waarvan de gemeente slechts een fractie moet bekostigen. Onder andere mijn echtgenoot Jan Steyaert stond aan de wieg van het landinrichtingsproject.
De vernieuwing van de school van Lot is een mooie realisatie. Ook daarvoor zette ik, als schepen van patrimonium, de krijtlijnen uit. Bovendien heb ik gezorgd dat alle schoolgebouwen van Beersel op financieringslijst van de DBFM-l voor schoolgebouwen kwam.
Een derde pluspunt is de aanleg van het fietspad, naast de Steenweg op Ukkel. De Dekt en Grote Baan zijn gelukkig ook aangepakt. De plannen daarvoor lagen bij het vorige bestuur al klaar. En ik zie dat de Genstberg eindelijk een degelijk fietspad krijgt, dat door een haag van de weg is afgescheiden. Wat het fietspad aan de secundaire school Sint-Victor betreft, blijven we al eeuwig op onze honger zitten. Dat is een Vlaamse Gewestweg.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Deze ploeg, met zijn stoelendans, schepenwissels en overloperij, heeft geen ambitie getoond om van Beersel een mooie, levendige en groene gemeente te maken. Mobiliteit is het enige beleidsdomein waarin een schuchtere vooruitgang werd geboekt.
De rommel in het straatbeeld wordt steeds erger. Overal staan scheve, versleten en nutteloze straatborden en verroeste aankondigingsborden. Zelfs de letters op CC De Meent vallen van de muur. Ik zie ook geen vooruitgang in de aanpak van het eigen patrimonium, zoals de kerk in Lot, de Grote Sleutel in Alsemberg, de jeugdlokalen en het Vraagteken, de Lotse Kloosterstraat, de Ceder in Beersel en de voormalige Springveer in Alsemberg.
Voor de jeugd is er helemaal niets gedaan. Zelfs op het gemeentehuis steken ze niet onder stoelen of banken dat de bevoegde schepen er niet veel van gebakken heeft. Hij komt trouwens niet meer op.
Het is tekenend voor het huidige bestuur. Het is versleten en oubollig. Ze hebben geen ambitie om de gemeente klaar te stomen voor de grote uitdagingen van de komende generaties. Met open mond bekijk ik de toestand van de N-VA in Beersel. Twee van hun drie schepenen komen gewoon niet meer op voor deze partij. Ze hebben er als ploeg werkelijk niets van gebakken.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Net als toen ik schepen was, willen we met WijzijnBeersel ambitieus uit de hoek komen. We hebben bewezen dat we dat kunnen. Dat betekent: meteen starten en erin vliegen. We gaan voor een gemeente van de 21ste-eeuw. We gaan voor een gemeente die de uitdagingen van de toekomst aan kan.
We moeten weer fier zijn op onze gemeente. Straten, fiets- en voetpaden moeten we onderhouden. Onze gebouwen en sportinfrastructuur moeten we opfrissen, onderhouden of vernieuwen. Pleinen en straten willen we maximaal vergroenen en ontharden.
Het gemeenschapsgevoel in de wijken willen we versterken. Ook moet de jeugd meer worden betrokken. Dat willen we met bereiken met onder andere lokale markten, speelpleinen, petanquevelden en zogenaamde samentuinen. WijzijnBeersel vindt het belangrijk in te spelen op de culturele rijkdom van haar inwoners.
Er is meer dat ons als mensen met elkaar verbindt dan ons scheidt. Op die rijkdom kunnen we wijkgericht inspelen. Taal is een belangrijke verbindende factor. Al doende kan het Nederlands beter worden geoefend.
Grote dossiers die op apegapen liggen, zoals de Grote Sleutel, de kerk van Lot en de Ceder, moeten we vlottrekken. Het project Land van Teirlinck moeten we ook opnieuw in gang zetten. Voor heel wat dossiers kunnen we subsidies vinden. Daar moeten we maximaal gebruik van maken. WijzijnBeersel kan dat!”