Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Het is de aard van het beestje, denk ik. Goed doen voor de lokale gemeenschap en voor de mensen is een mooie bezigheid. In de lokale politiek kan je verbeteringen vertalen naar beleid dat dicht bij de burger staat, zoals de aanplanting van een geboortebos, de uitbouw van de sportinfrastructuur en de inzet voor cultuur en veiligheid. Zo garanderen we een mooie gemeente te blijven.”
Waar staat je lijst voor?
“Team Burgemeester is een verhaal van cijfers en mensen. We staan voor een gedreven en enthousiaste aanpak. Daarvoor nemen we demografische analyses, de bestuurskrachtmetingen en burgerbevragingen als uitgangspunten. We streven naar een visionair beleid op maat van onze burgers. Zonder de budgetten uit het oog te verliezen, blijven we investeren in ons dorp van 23 000 inwoners.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Zelfs als je tevreden bent, moet je dat laten blijken door te gaan stemmen. Mensen moeten beseffen dat goed beleid en een veilige, groene en leefbare gemeenschap niet vanzelfsprekend zijn. We verrichten veel, vaak onzichtbaar werk. Elke stem telt dus!
Het is nodig ons team te steunen. Met een duidelijk mandaat kunnen we ons werk verderzetten.
We leverden de eerste vrouwelijke burgmeester in de geschiedenis van Zemst. Bovendien besturen we op een innovatieve en partnergerichte manier. Bij ons geen egocentrische aanpak, maar daadkrachtig, coachend leiderschap. Dat is vernieuwend en het werkt. Onze manier van werken krijgt veel lof van deskundigen, maar dat weet de burger niet altijd.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Ik ben er fier op dat de aanpak fundamenteel is gewijzigd. Er is aandacht voor ieders eigenheid, ook die van de deelgemeentes. Er wordt geluisterd naar de bezorgdheden.
Bovendien: onze gemeente floreert. We trekken sterke partners aan. Samen met hen zetten we complexe projecten op poten, zoals de bouw van een openbaar zwembad, de uitbouw van het Rubenskasteel, de beveiliging van de Zenne en de K3-run.
Ook lieten we zien dat we sterk en veerkrachtig reageren op crisissen. In een snel veranderende maatschappij is dat essentieel. We zorgden ervoor dat zowel onze objectieve als subjectieve cijfers kloppen. We hebben een lage belastingdruk en deden de gemeenteschuld per inwoner dalen. Toch scoren we hoog op tevredenheidsenquêtes.
Tot slot kan ik vol trots zeggen dat we een echte Z-identiteit ontwikkelden. Gemeentepersoneel, inwoners en verenigingen delen een fierheid over onze gemeente. We dragen er samen zorg voor.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Helaas is het vertrouwen in de politiek in het algemeen ernstig gedaald door de ongeloofwaardigheid van de nationale politiek. Dat is niet wat we in de straten en in persoonlijke contacten ervaren, maar de desinteresse in beleid neemt wel toe. We zullen dus moeten werken aan de betrokkenheid van de burger. Ook moeten we onze acties beter communiceren.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Het nieuwe gemeentebestuur moet eerst de lopende projecten verderzetten. Tegen 2027 moet het zwembad af zijn. Ook moeten er middelen worden gezocht om de woonzorgsite Releghem te herinrichten. Op dat vlak wreekt het beleid van twintig jaar geleden zich en zullen we financieel moeten bijsturen. Bovendien moet de veiligheid en de bestuurlijke handhaving in samenlevings- en milieukwesties worden verbeterd. De politiefactuur zal stijgen. Ten slotte ijver ik voor een goede brandweerpost in onze gemeente.”