Tim Herzeel

Lijsttrekker Tim Herzeel (Open Affligem)

don 26 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Tim Herzeel staat bovenaan de lijst van Open Affligem. Herzeel zit al zes jaar mee aan de knoppen. Hij is eerste schepen, bevoegd voor openbare werken, patrimonium, lokale economie, juridische zaken en burgerparticipatie

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Ik vind het mijn plicht om in deze samenleving een deel van mijn tijd aan de publieke zaak te wijden. Als vrij beroeper-ondernemer bekijk ik het professioneel bestuur van een gemeente vanuit een andere invalshoek.”

Waar staat je lijst voor?

“Onze lijst wil vooral gaan voor een open en participatieve politiek. We proberen de burger te helpen en te betrekken waar mogelijk. Open Affligem is een positieve partij die wil staan voor een bruisend en ondernemend Affligem, waar mensen zich veilig en geborgen voelen.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Wij, burgers, zijn de gemeente. In een gemeenschap moet iedereen die van goede wil is, zijn taak opnemen. Als burger in een democratie houdt je stemrecht de plicht in deel te nemen aan verkiezingen. Je kan niet op de zijlijn roepen als je niet eens mee de politici verkiest die uw stem en keuze moeten gaan verdedigen.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“We hebben deze legislatuur een zeer constructieve meerderheid gehad. Iedereen trok aan hetzelfde zeel. Ik ben blij dat we 3x meer straten vernieuwden dan in de vorige legislatuur. We hebben 6 km trage wegen aangelegd en 6 km² bos verworven. Er werden drie nieuwe parkings gerealiseerd. De kerk van Essene en de Cultuurzaal werden gerenoveerd. Tijdens de coronacrisis werd 145.000 euro via Afflibons in de lokale economie gepompt.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Persoonlijk ervaar ik het huidig beleid als zeer positief. Wel zou ik nog meer het accent leggen op participatieve democratie. Mensen begrijpen dan zelf dat een consensus bereiken inspanningen vergt.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Er moeten dringend nieuwe participatieve trajecten rond de mobiliteit in bepaalde delen van de gemeente worden opgestart. Ik denk bijvoorbeeld aan Hekelgem, de omgeving van de Abdij en het centrum van Teralfene. Zulke trajecten kosten tijd en vereisen een onmiddellijke aanpak. Alleen zo kan je voor het einde van de legislatuur tot realisaties komen.

Ook moet er in Teralfene dringend een gemeenschapscentrum komen. Voor ons is een beperkte nieuwbouw de ideale oplossing.

De ondersteuning van de jeugdbewegingen om hun lokalen te vernieuwen – via leasing en met tussenkomst van de gemeente – moet ook zorgen voor veilige accommodatie voor hen. Aangezien ze een vergunning en financiering moeten rondkrijgen, moet je tijdig beginnen.”