Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Het is een engagement naar de gemeente en gemeenschap toe. Veel mensen willen op hun eigen manier een steentje bijdragen. Ik doe dat bij via de politiek. Daar ben ik ingerold dankzij de mama, die het boegbeeld van de VU in Affligem was.”
Waar staat je lijst voor?
“N-VA staat voor degelijk bestuur. Zonder franjes en met de rekeningen op orde. De accenten die we in Affligem specifiek leggen, zijn het behoud van het dorpskarakter en een betere communicatie. Het dorpskarakter willen we behouden door de bouw van appartementen aan banden te leggen, het groen in onze drie dorpen maximaal te beschermen en door op het gebruik van het Nederlands als voertaal streng toe te zien.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Stemrecht is een voorrecht. Als je weet dat in de recente geschiedenis mensen op basis van hun inkomen, diploma of geslacht niet mochten gaan stemmen, moet iedereen dat voorrecht gebruiken.
Elke stem telt, zelfs een zogenaamde proteststem. Al volgt een coalitie waar niet iedereen aan dezelfde kant van de tafel zit; er wordt met de signalen van de kiezer rekening gehouden.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“De pluspunten situeren zich vooral aan de zachte kant. Terecht zet de gemeente in op sociale zaken en ondersteunt ze verenigingen en buurtfeesten - al mag dat laatste nog wat meer zijn. De aankoop van natuurgebieden en de creatie van een derde natuurgebied, het Bremtbos, zijn ook positief.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Het huidige beleid heeft te weinig op lange termijn gewerkt. Een gemeentelijk reglement dat de appartementsbouw beteugelt, had al lang klaar moeten zijn. Zo’n reglement moet ons dorp behoeden voor mensen die geen band met de gemeente hebben, zogenaamde slapers. Zo verdwijnt namelijk het dorpsgevoel. Wij willen inzetten op nieuwe woonvormen, zoals co-housen en tiny houses (vooral voor ouderen), om het straatbeeld te behouden.
Ook wat betreft openbare werken ontbreekt het aan toekomstvisie: zowat alle grote werken – zoals de Daalstraat en de doortocht in Hekelgem – werden uitgesteld. Alle beloftes ten spijt, kwam er bovendien geen meter fietspad bij.
Tot slot, de communicatie kan volgens ons een heel stuk beter. Bij wegenwerken wordt er vaak niet of te laat gecommuniceerd. Hoewel dat mensen wel verwachten.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Eerst en vooral moet er werk worden gemaakt van een regelgevend kader voor appartementen. Affligem mag zulke bouwprojecten strenger dan gemiddeld behandelen. Daartegenover staat dat de gemeente veel meer ambitie moet hebben om nieuwe woonvormen te omarmen en te vergemakkelijken.”