Rita De Vos

Lijsttrekker Rita De Vos (Anders Liberaal)

22 uur geleden

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Van 2013 tot 2018 was Rita De Vos schepen voor lokale economie, evenementen en communicatie. Destijds zetelde ze in het Assese college voor Open VLD; nu trekt ze de lijst voor Anders Liberaal, de 360°-burgerbeweging.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Mijn ambitie komt voort uit directe interactie met de burger en mijn sterk sociaal engagement. Ik wil bijdragen aan een efficiënter bestuur dat dicht bij de mensen staat.”

Waar staat je lijst voor?

“Onze lijst is een burgerbeweging met liberale waarden. Bij ons staat de burger centraal. We werken actief aan het verbeteren van de netheid in de gemeente, het terugdringen van leegstand, en het bieden van betere ondersteuning aan de lokale middenstand. We streven naar een efficiënt bestuur zonder onnodige bureaucratie of verspilling van middelen, zodat de gemeente leefbaarder en aantrekkelijker wordt voor zowel inwoners als ondernemers.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Elke stem telt. Door te stemmen kan je als burger meebeslissen over de toekomst van je gemeente. Het is een kans om je stem te laten horen en invloed uit te oefenen op het beleid dat jouw dagelijks leven direct beïnvloedt. Niet stemmen betekent dat je anderen laat beslissen over belangrijke zaken zoals veiligheid, netheid en lokale economie.” ** Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?**

“Hoewel de huidige meerderheid diverse projecten heeft opgestart – zoals de bouw van de muziekacademie en de aanleg van afvalstraten – blijven veel projecten onafgewerkt. Bovendien is het onderhoud vaak ondermaats.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Behalve te weinig aandacht voor netheid en veiligheid, zijn de belastingen flink verhoogd. Zoals een stijging van meer dan 50 procent bij de onroerende voorheffing. Daarnaast is de leegstand toegenomen, omdat de lokale middenstand onvoldoende is ondersteund. Dit heeft negatieve gevolgen voor het lokale ondernemerschap.” ** Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?**

“De prioriteiten moeten liggen bij het aanpakken van netheid en veiligheid en bij het herstel van een gezonde begroting. Om een veilige en leefbare gemeente te waarborgen moeten de kernproblemen eerst worden opgelost.”