Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Ik ben een rasechte Doender. Van kindsbeen af woon ik in Hoeilaart. Samen met mijn intussen overleden echtgenote bouwde ik er een warme thuis voor mijn twee zonen. Ik leef voor heel Hoeilaart en Hoeilaart leeft in mij. Zo was ik lid van verschillende Hoeilandse verenigingen en ben ik nog steeds voorzitter van turnclub De Gympies. Mijn hobby is het paardrennen volgen. Bovendien ben ik geïnteresseerd in politiek en actualiteit.
Als lijsttrekker wil ik mij volop inzetten, met onder twee sleutelwoorden: ervaring en betrouwbaarheid. Zo was ik 12 jaar schepen voor cd&v en ben ik in het totaal 31 jaar gemeenteraadslid. Gedurende al die tijd heb ik heel wat uitgebouwd en met heel wat mensen samengewerkt, zowel binnen als buiten de politiek.
Beroepshave was ik actief als commercieel directeur en stond ik aan het hoofd van verschillende teams. Daarnaast leidde ik succesvol talrijke onderhandelingen met directies van de grootste bedrijven in België en Luxemburg. Al deze ervaringen samen maken mij voor Heel Hoeilaart de juiste man op de juiste plaats. Omdat ik professioneel niet meer actief ben, heb ik de tijd om me 100 procent in te zetten voor Hoeilaart en zijn inwoners.”
Waar staat je lijst voor?
“Heel Hoeilaart is de volkspartij van Hoeilaart. Het is de enige representatieve partij die in de oppositie zit. Onze belangrijkste sleutelwoorden zijn verbondenheid, vooruitstrevendheid en vernieuwing. We vatten onze plannen samen in de 5 W’s: Ten eerste: wegen. Ons wegennet moet er veiligere en properder bijliggen! De tweede W staat voor welzijn. Voldoende opvangplaatsen in de kinderopvang, een volwaardig dienstencentrum en een betaalbaar woonzorgcentrum vallen daaronder. Wonen is de derde W. We willen voldoende betaalbaar aanbod op de koop- en huurmarkt. Dat willen we financieel stimuleren. Ten vierde: waardig bestuur. Een bestuur met voldoende inspraak van de inwoners. Geen bestuur van vriendjespolitiek, maar een met vriendjes-ethiek. De laatste W staat voor waakzame wijken. Wij willen een veilige gemeente. Gemeenschapswachten moeten we opnieuw introduceren en politiediensten moeten duidelijker optreden.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Van alle politieke niveaus staat de gemeente het dichtst bij de mensen. Alles wat de gemeente beslist, heeft een directe impact op je leven. Elke stem kan het verschil maken. Als er minder mensen gaan stemmen, zal de stem van mensen die wel naar het stemhokje trekken meer impact op de verkiezingsuitslag hebben.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Als we kijken naar wat er in Hoeilaart werd gerealiseerd, blijkt er vooral zwaar te zijn ingezet op het veel te dure kinderdagverblijf en de sport- en recreatiesite in het centrum. Dit helaas ten koste van veel. Positief is ook de oprichting van de secundaire school Vonk. Iets dat bij de vorige verkiezingen ook in ons programma stond.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Zoals we allemaal kunnen vaststellen, is er te weinig geld gegaan naar onderhoud en aanleg van wegen, voet- en fietspaden. Het gevolg is een slechte mobiliteitsbeleving. We kunnen vooral vaststellen dat mobiliteit onvoldoende belangrijk werd geacht en dat er vooral niet op het beleid werd gewogen.
Een spijtige zaak is het verloederde stationsgebouw van Groenendaal. De buitenomgeving zal er zijn gerealiseerd, maar het gebouw niet. Ook werd er geen dienstencentrum voor senioren gerealiseerd. Nochtans was zo’n centrum een belangrijke verkiezingsbelofte uit 2018, maar tot op heden is er nog geen vooruitgang is geboekt.
Op financieel vlak kunnen we vaststellen dat de schuld per inwoner dubbel zo hoog is als het gemiddelde in Vlaanderen. Dat cijfer moet in de volgende legislatuur worden afgebouwd.
Wat het woonbeleid betreft, scoort het huidige bestuur een onvoldoende. Er is te weinig gedifferentieerd aanbod gecreëerd op de koop- en huurmarkt. Meer zelfs, men heeft grote privé-projecten willen vergunnen of vergund. In die dossiers is er te weinig en te laat geluisterd naar de wensen van de bevolking.
Dat brengt ons dan bij het laatste punt en dat is inspraak en goed bestuur. De mening van de Hoeilandse bevolking en van de adviesraden worden al te vaak genegeerd. We zijn ook al jaren vragende partij om de gemeenteraad te livestreamen.
Dus om te concluderen: er zijn 3 goede projecten gerealiseerd. Daarvoor kunnen we dankbaar zijn, maar helaas ten koste van veel. Dit moet in de toekomst anders! Op Heel Hoeilaart kan u rekenen.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Mobiliteit en openbare werken. Goed onderhouden wegen en voetpaden zijn een garantie voor veilig verkeer. Het verkeer moet voor alle weggebruikers vlot en veilig verlopen. Een deel van onze wegen liep winterschade op of had te lijden onder zwaar vervoer, bouwwerven en werken door nutsmaatschappijen. Dat kan onveilige situaties en ongevallen veroorzaken. In de komende legislatuur willen we ook een inhaalbeweging doen op het gebied van investeringen in veilige straatinrichtingen. Daarbij wordt de volledige bovenlaag vernieuwd, van straat tot voetpad. U krijgt wel de garantie dat wij bij elke hernieuwing eerst een cameraonderzoek van de onderliggende riolering laten uitvoeren. We gaan investeren, maar nooit nutteloos.
We maken allemaal gebruik van onze wegen, voetpaden, fietspaden en trage wegen. De ene keer zijn we zelf gehaast in ons woon- en werkverkeer. De andere keer zijn we als wandelaar of fietser op pad, of brengen we onze kinderen naar school. Hoe we ons ook bewegen, iedereen wil op een vlotte, veilige en comfortabele manier zijn bestemming bereiken. We gaan telkens voor zo uniform mogelijke straatbeelden. Lappendekens behoren tot het verleden.”