Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Mijn ambitie om mijn nieuwe lijst Transparant Bever te trekken, is voortgevloeid uit het feit dat de huidige meerderheid – die ondertussen een minderheid is – de voorbije legislatuur geen projecten heeft afgewerkt. Nochtans waren die projecten in het programma wel voorzien, zoals de bouw van een nieuwe school. Ook de sociale appartementen achter de kerk staan reeds vier jaar leeg. Er is de mensen tevergeefs beloofd dat ze na twee jaar zouden terugkeren naar een nieuwbouw. De herinrichting van de Plaats is niet gebeurd. Het project rond de voorziene appartementen aan Plaats 6 is stilgelegd, maar de inwoners betaalden wel de architectenkosten. Om al deze redenen willen wij met Transparant Bever het verschil maken.”
Waar staat je lijst voor?
“Als politieke partij streeft Transparant Bever ernaar om de toekomst van onze landelijke gemeente te verzekeren. We geloven sterk in de kracht van participatie en willen graag de stemmen en ideeën van onze gemeenschap omarmen om Bever nog sterker, duurzamer en inclusiever te maken. Wij hanteren een lange termijnvisie. Wij willen er zijn voor iedereen, ongeacht hun politieke kleur. Gemeenschapsbetrokkenheid is onze grootste prioriteit. Dat vertaalt zich via de communicatie naar burgers toe, zowel over waar we mee bezig zijn als over de belangen van burgers. Er moet meer ingezet worden op de verschillende Raden in Bever en die platformen benutten om een brug te slaan tussen de politiek en de burgers.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“In onze gemeente heerst er een goede sfeer onder de mensen. Waar de mensen van wakker liggen, zijn hun centen. Wij zitten bij de hoogste opcentiemen van Vlaanderen, 1017. De bevolking kreeg onlangs de factuur voor het kadastraal inkomen voorgeschoteld. Sommigen moeten een verhoging van 200 euro betalen. Het grootste deel gaat naar de gemeente. Zulke zaken moeten de burgers weten. Hopelijk stimuleert dit de mensen om te gaan stemmen, en wel voor Transparant Bever.
We moeten de burgers ervan overtuigen dat de gemeentepolitiek niet de nationale politiek is. Het geklungel bij de federale regeringsvorming mag geen invloed hebben op het kiesgedrag van de inwoners van Bever. Het is logisch dat de burger zich afvraagt: ‘Waarom moeten wij nog gaan stemmen? Ze doen gewoon hun zin achteraf.’
In Bever stemmen de mensen niet direct voor een bepaalde partij, maar voor de personen waarvan ze vinden dat ze Bever op een correcte manier zullen besturen. Zonder afbreuk te doen aan ons mooie landschap en vreugdevolle Bever. Bever moet een landelijk karakter behouden. Om deze reden zijn de mensen gelukkig in Bever. Het gelukkig zijn waar je woont heeft niets te maken met de politiek die er gehanteerd wordt. Dit wordt wel eens verkeerd geïnterpreteerd in enquêtes.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Er zijn geen schulden bij gekomen. De autofinancieringsmarge is positief. De bouw van de zaal Plosje is een mooie verwezenlijking, hoewel ze nog niet is vergund. Dit gebeurde nog onder het burgemeesterschap van de vorige legislatuur.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Binnen het huidig beleid zien we nergens een langetermijnvisie, geen masterplan. Er wordt een infoblad verspreid onder de bevolking, maar er worden geen concrete projecten en financiële items in behandeld. Ook zijn er quasi geen investeringen voorzien. Omdat de nieuwe appartementen achter de kerk niet gebouwd zijn, is het bovendien moeilijk om het bindende sociaal objectief van de Vlaamse regering te halen. Daarnaast moeten oppositieleden het bestuur regelmatig op fouten wijzen. Tijdens een bepaalde gemeenteraad werd er positief gestemd om de personenbelasting van 8 procent naar 7,5 procent te brengen. Het bestuur heeft nagelaten dit op tijd door te geven aan de overheid, waardoor het 8 procent is gebleven.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Het dossier van de sociale appartementen achter de kerk moet aangepakt worden, om de nieuwbouw te bespoedigen. Ook de herinrichting van de Plaats moet in een concreet dossier worden afgewerkt, met burgerparticipatie en transparantie.
Het dossier Akrenbos Domein, dat al meer dan een jaar stilligt, moet ten gronde afgewerkt worden. Daarnaast moet ook de overstromingsproblematiek worden aangepakt, aangezien deze problemen op lange termijn zullen toenemen. We moeten buitengewoon onderwijs implementeren.
Tot slot, onze boeren, de belangrijkste schakel in onze maatschappij, moeten we begeleiden naar nieuwe technieken. Daarbij moeten we hen ondersteunen. De korte keten moet gepromoot worden.”