Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Mijn onwankelbare toewijding en doorzettingsvermogen hebben me in staat gesteld om sterke projecten te realiseren, waarbij samenwerking en samenleving centraal staan. Zo stond ik mee aan de wieg van de burgerbeweging Wezem’Move, ontstaan uit de behoefte aan meer transparantie en participatie in gemeentelijke beslissingen. Al snel werd duidelijk dat er een sterkere betrokkenheid nodig was om de democratie in Wezembeek-Oppem daadwerkelijk te versterken, wat ons ertoe bracht om de lijst Horizon op te richten. Voor mij is het ook een waardevolle kans om actief bij te dragen aan de verbetering van onze samenleving, vooral in het licht van de ecologische, economische en sociale uitdagingen.”
Waar staat je lijst voor?
“Na decennia van frontale oppositie tussen een Franstalige en een Nederlandstalige lijst, stelt Horizon een echt alternatief voor met een lijst van tweetalige kandidaten en een goed programma en visie.
Wij willen transparant en participatief bestuur invoeren om het vertrouwen van onze inwoners, waarvan we niemand aan de kant laten staan, in de politieke wereld te herstellen. We willen van Wezembeek-Oppem weer een gemeente maken die verbindingen tussen burgers mogelijk maakt en haar dorpskarakter en groene ruimten behoudt.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Stemmen is essentieel om je recht als burger uit te oefenen en invloed uit te oefenen op politieke beslissingen die de samenleving beïnvloeden. Door te stemmen versterk je de legitimiteit van democratische instellingen en het is een manier om je stem te laten horen. Niet stemmen betekent anderen de toekomst voor jou laten bepalen.
Het is ook een geweldige manier om je buren in de rij te ontmoeten en vooral om te stemmen op een gedurfde en enthousiaste 34-jarige.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“De toekenning van de omgevingsvergunning voor het project Vosberg was een belangrijk besluit van het College. De transformatie van een voormalig klooster tot een gemeenschapsproject voor 30 gezinnen is een mijlpaal voor onze gemeente. De herziening van alle kadastrale inkomsten voor een rechtvaardigere belasting was ook geslaagd.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Over het algemeen was er een gebrek aan visie, luisteren en betrokkenheid van de kant van de gekozen vertegenwoordigers. De huidige wetgeving heeft zich gericht op enkele prestigeprojecten zonder te luisteren naar de behoeften van de burgers en het bestuur. Het bestuur reageert te veel in plaats van te anticiperen, en daardoor hebben we nu bijvoorbeeld voetpaden in een zeer slechte staat van onderhoud, te weinig plaatsen in kinderdagverblijven, een duizelingwekkende daling van het aantal winkels in Wezembeek-Oppem en een gebrek aan sportfaciliteiten voor de inwoners van Wezembeek-Oppem.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Na de verkiezingen willen we zo snel mogelijk aan de slag met het herstel van de voetpaden in onze gemeente. Parallel hiermee wil ik werk maken van het invoeren van een transparant en participatief bestuur.”