Marc Snoeck

Lijsttrekker Marc Snoeck (Vooruit)

don 26 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Na 24 jaar oppositie maakt de Halse Vooruit-fractie al twee legislaturen deel uit van de meerderheidscoalitie. In 2019 treedt Marc Snoeck (70) aan als burgemeester van een coalitie met Vooruit, Groen en cd&v. Als kopman zijn Snoecks ambities duidelijk.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Als uittredend burgemeester vroeg de partij mij om opnieuw de lijst te trekken. Het is de laatste keer dat ik aan verkiezingen deelneem, maar ik ga resoluut voor een nieuwe ambtstermijn als burgemeester.”

Waar staat je lijst voor?

“Onze partij wil Halle mooier, beter en bruisender maken. We staan voor een moderne, efficiënte en inclusieve stad. We laten niemand achter en blijven inspanningen leveren voor mensen die het moeilijk hebben, op welk gebied dan ook.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“De afschaffing van de stemplicht is een historische vergissing. Je kan burgers niet uitleggen waarom ze wél moeten opdagen voor de Europese, federale en Vlaamse verkiezingen en niet voor het politieke bestuur dat het dichtst bij hen staat.

Met Vooruit roepen we alle burgers op om gebruik te maken van hun stemrecht. Het is een democratische verworvenheid waarvoor mensen gestreden hebben en waarvoor mensen gestorven zijn.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“Ik blik met grote fierheid terug op de voorbije zes jaar. We realiseerden tal van nieuwe initiatieven. Zaken die voor 2019 niet bestonden, zijn nu realiteit. Zo legden we een nieuwe, populaire fietssnelweg aan, bouwden we 40 nieuwe serviceflats, openden we een nieuw recyclagepark en legden we een waterspeeltuin aan. Met het nieuwe kinderdagverblijf ‘t Kadeeke vangt de stad nu 94 kinderen op. In Lembeek vervingen we de oude straatverlichting door led-lampen waardoor we 40 procent besparen. Ook maakten we 16 schoolomgevingen veiliger en denk ik aan realisaties en vernieuwingen zoals de kerk van Sint-Rochus, onze bibliotheek De Bospoort, het historische stadhuis, het politiehuis en de stedelijke werkplaats.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“We zijn er onvoldoende in geslaagd om de leegstand in onze winkelstraten terug te dringen. Daarnaast blijft de druk van projectontwikkelaars op onze open ruimte zeer groot, ondanks de vele maatregelen die we hebben genomen om de woonbehoeften op te vangen in de woonkerngebieden. Deze afremmingsstrategie moet in de volgende legislatuur worden verdergezet.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“We moeten verder werk maken van de ondertunneling van de A8 en de mobiliteitsstudie en de inplementering ervan. Daarnaast wil ik ijveren voor meer kinderopvang, meer sociale woningen en het versterken van het winkelkerngebied en de aanpak van de leegstand. Ook het stadsvernieuwingsproject De Bres moeten we realiseren. De culturele infrastructuur, zoals CC ‘t Vondel, de Paterskerk en de muziekacademie, staat ook bovenaan mijn agenda.”