Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Mijn passie om de lokale lijst te trekken komt voort uit een diepgeworteld verlangen om echte verandering te brengen in Bever. Toen ik zag dat er geen lijst was die met mijn waarden en visie voor onze gemeenschap overeenstemt, wist ik dat ik zelf het initiatief moest nemen. Door de beperkte tijd en de noodzaak om de juiste expertise te vinden, was de uitdaging groot. Toch konden we, dankzij de steun van drie uittredende raadsleden en een groep enthousiaste nieuwkomers, op korte tijd een hecht en gemotiveerd team vormen. Dit toont aan dat er in Bever een sterke behoefte is aan vernieuwing.
Voor mij is oppositie geen optie; wat telt is actief bijdragen en samen bouwen aan een betere toekomst. Als we op zes weken al zoveel hebben kunnen bereiken, ben ik ervan overtuigd dat we op zes jaar nog veel meer kunnen doen voor Bever. We staan op een cruciaal punt. Bever heeft nood aan een frisse wind. Wij zijn klaar om die te brengen. We hopen op een duidelijk mandaat van de kiezer om onze plannen en dromen voor onze prachtige gemeente kunnen waarmaken.
Op 13 oktober kiezen de burgers ofwel voor een actieve verandering en een investering in de toekomst van Bever, ofwel voor een verderzetting van passiviteit en stilstand.”
Waar staat je lijst voor?
“Onze lijst Helderblauw staat voor een fris, energiek en toekomstgericht Bever. Het ambitieniveau fors omhoog moet! We willen de gemeente laten bloeien door slimme investeringen die het leven van al onze inwoners verbeteren. Met vernieuwende samenwerkingen tussen publiek en privaat zorgen we voor belangrijke projecten zoals een modern gemeenschapscentrum, zonder de druk op onze begroting te verhogen.
We gaan actief op zoek naar subsidies om onze wegen, fietspaden en openbare ruimte te vernieuwen. Daarnaast willen we Bever aantrekkelijk maken voor jonge gezinnen én bouwen we aan seniorenvriendelijke wijken, zodat iedereen zich hier thuis voelt.
Toerisme is een onbenutte groeikans voor onze gemeente. We willen Bever op de kaart zetten als een toeristische bestemming en ongebruikte gemeentelijke gebouwen nieuw leven inblazen, waardoor onze lokale economie kan floreren.
Efficiëntie en vernieuwing staan voorop: door digitalisering en samenwerking met buurgemeenten vermijden we kosten en verbeteren we de dienstverlening. Het ambitieniveau moet omhoog, daarom betrekken we iedereen. Met actieve burgerparticipatie geven we onze inwoners een stem in de beleidsvorming.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Op 13 oktober bepaalt de burger de toekomst van Bever. Hun stem is cruciaal. Want niet stemmen staat gelijk aan kiezen voor stilstand. Een stem voor Helderblauw is een stem voor noodzakelijke verandering en groei. We hebben een duidelijke visie om Bever te laten bloeien, maar daarvoor hebben we steun nodig.
Bovendien verdient Bever beter dan halfslachtige oplossingen. Helderblauw staat voor gedurfde ideeën: een modern gemeenschapscentrum, innovatieve samenwerkingen, en een beleid dat jonge gezinnen aantrekt. Met de steun van de inwoners kunnen we Bever transformeren tot een ambitieuze gemeente.
Ten derde, zonder vernieuwing geraakt Bever achterop. Helderblauw brengt modernisering in infrastructuur, diensten en economische kansen. Een stem voor ons zorgt ervoor dat onze gemeente klaar is voor de toekomst.
Kies op 13 oktober voor Helderblauw. Geef Bever de kans om te groeien en te bloeien. Samen zorgen we dat onze gemeente vooroploopt in de regio!”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Het vorige bestuur heeft enkele goede stappen gezet, maar het was net niet genoeg om Bever écht vooruit te stuwen. Laten we eerlijk zijn over wat goed ging, en hoe we dat kunnen verbeteren. Bijvoorbeeld, de administratieve vereenvoudiging was een goede start. Het potentieel voor verdere digitalisering en samenwerking met buurgemeenten bleef echter onbenut.
Kortom, er is meer nodig om Bever écht op de kaart te zetten. Dat patroon herhaalt zich wel vaker. De basis is niet slecht, maar er is te weinig ambitie en professionaliteit aan de dag gelegd. Dat moet anders of we glijden verder af naar de groep slechtere gemeenten. Helderblauw staat klaar om Bever met ambitie en vakkundigheid naar de top te brengen.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Bever is allesbehalve klaar voor de toekomst. De huidige financiële situatie laat zien dat nog zes jaar doorgaan op dezelfde manier simpelweg onhoudbaar is. Zonder verandering blijven we inefficiënt en missen we kansen, waardoor onze gemeente alleen maar dieper wegzakt.
Ons stappenplan biedt soelaas. We voeren een grondige controle van de uitgaven door en bevriezen niet-essentiële vacatures om inzicht te krijgen waar we kunnen besparen. Daarna investeren we gericht in projecten die de gemeenschap ten goede komen. Op de lange termijn zetten we in op duurzame groei, innovatie en technologie. Daardoor kan Bever weer vooruit en zijn we voorbereid is op de uitdagingen van morgen.
Ook de communicatie met de inwoners moet flink verbeteren. Fiches en checklists zijn verouderd en passen niet meer bij de digitale tijd waarin we leven. Digitale communicatie biedt veel meer mogelijkheden voor directe en heldere interactie met de gemeenschap. Door over te stappen naar digitale kanalen kunnen we sneller en effectiever communiceren. We kunnen dan beter inspelen op de behoeften en feedback van onze inwoners. Dit is een belangrijke stap om Bever modern en toekomstbestendig te maken. Bever moet mee met zijn tijd en toch charmant blijven.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Het nieuwe gemeentebestuur moet zich richten op drie belangrijke zaken om Bever weer op koers te krijgen: Ten eerste, het bestuur moet de huidige uitgaven voor loon en pensioenen heroverwegen. Nu zijn die uitgaven goed voor 54 procent van het budget. Door deze lasten te optimaliseren, komt er meer ruimte voor andere cruciale investeringen.
Daarnaast investeert Bever slechts 10 procent van zijn budget in grote projecten. Het nieuwe bestuur moet dit percentage verhogen. Zo kunnen we investeren in essentiële voorzieningen zoals scholen en woonzorgcentra en verbeteren we de kwaliteit van leven in onze gemeenschap.
Tot slot moeten we voorkomen dat verkiezingsbeloftes onrealistisch blijven. Het bestuur moet haalbare plannen opstellen en zorgen voor duidelijkheid over de voortgang en uitvoering van deze plannen.
Met Helderblauw staan we voor die duidelijkheid. We zetten ons in voor een evenwichtige benadering van het budget, een toename van investeringen in de toekomst en realistische, haalbare beleidsplannen.”