Waar staat je lijst voor?
“N-VA+ Lennik ijvert voor het behoud van het Vlaamse en landelijke karakter van Lennik. We moeten zelfbewust blijven investeren in een Vlaamse, gastvrije en levendige gemeente met betrokken burgers. Nieuwkomers en anderstaligen moeten zich integreren in de Lennikse samenleving, door hen niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten te wijzen.
Ook staan we voor een financieel verantwoordelijk beleid, gezonde financiën en een betrouwbare dienstverlening. We geven niet meer uit dan er binnenkomt. Onze gemeente kan enkel financieel gezond zijn als Lennik zich focust op haar kerntaken. Met gezonde financiën, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten – denk maar aan fietspaden, wegen en sportinfrastructuur – zonder haar schuldenberg te laten ontsporen. N-VA+ Lennik wil een veilige en propere gemeente.
Het handhaven van de veiligheid op haar grondgebied is een van de belangrijkste kerntaken van de lokale overheid. De gemeente en de lokale politie moeten zelf actief inzetten op het voorkomen van inbraken, criminaliteit, vandalisme, zwerfvuil en overlast. We willen een nultolerantiebeleid voor sluikstorters. Om dat waar te maken, laten we frequent anonieme GAS-ambtenaren patrouilleren en verhogen we de GAS-boetes voor recidivisten. Naast de GAS-boete krijgen sluikstorters via een retributie ook de rekening voor de schoonmaakkosten gepresenteerd.”
Waarom moeten burgers, hoewel het niet meer verplicht is, gaan stemmen?
“Er is nood aan verandering in Lennik. N-VA+ Lennik is de enige garantie op verandering. De nodige veranderingen kunnen er enkel komen als de Lennikenaar ook haar stem uitbrengt.
De stem van de burger zal heel concreet bepalen hoe je straat, fietspad en sporthal er zal uitzien. Gemeenteverkiezingen gaan over heel concrete dingen die iedereen kan zien en waar iedere inwoner mee in aanraking komt.
Bovendien, burgers hebben lang gestreden om te mogen gaan stemmen. Het zou zeer jammer zijn van dit recht nu geen gebruik te maken.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“We hebben 12 jaar constructief oppositie gevoerd. De dingen die verkeerd liepen of volgens ons anders hadden gemoeten, hebben we aangekaart. Uiteraard wil dat niet zeggen dat alles wat meerderheid deed slecht was. Er zijn een aantal leuke realisaties bijgekomen, zoals het speelbos.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Heel wat voorgenomen plannen werden halfweg de legislatuur geschrapt om financiële redenen. Zo verging het bijvoorbeeld de vernieuwing van de sporthal en de doucheruimtes in de hal. Ook de fietspaden werden niet vernieuwd, in bijvoorbeeld de Gustaaf Vander Steenstraat. Ondanks de schrapping van belangrijke projecten, steeg de schuld per inwoner en hebben we in Lennik de hoogste belastingen.”
Wat moet prioritair aangepakt worden?
“De financiën moeten op orde gezet worden. Er moet een focus komen op de kerntaken van de gemeente, waardoor belangrijke investeringen, zoals de heraanleg en vernieuwing van fietspaden en investeringen in de sportinfrastructuur, kunnen doorgaan.”