Kris Poelaert

Lijsttrekker Kris Poelaert (cd&v)

12 uur geleden

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Kris Poelaert (52) is burgemeester van Herne. Sinds de verkiezingen in juni zetelt Poelaert ook in het Vlaams Parlement. Op 13 oktober staat hij voor een grote uitdaging. Poelaerts partij leidt al jaren met een absolute meerderheid de gemeenten Herne, Gooik en Galmaarden. Maar wordt Poelaert ook de eerste burgemeester van Pajottegem?

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Voor mij draait het om engagement en verantwoordelijkheid nemen. Ik zie mezelf niet enkel als burgemeester, maar vooral als iemand die verantwoordelijkheid wil en durft te nemen. Met de aankomende fusie neem ik graag de leiding over een team van 29 gemotiveerde kandidaten. Samen willen we bouwen aan een sterke toekomst voor onze 12 dorpen.”

Waar staat je lijst voor?

“Wij staan tussen de mensen. Wij willen blijven ten dienste staan van de mensen. Het belang van de gemeente en inwoners staat voor ons centraal. Wij kunnen van mening verschillen en nadien samen een pint drinken. Wij voeren beleid op basis van luisteren en dialoog. Wij zitten in met ieders toekomst. Wij durven beslissen. Wij doen alles met respect en veel goesting. We willen er zijn in tijden van nood, tijden van opbouw, tijden van vreugde en verdriet. Kortom, we zijn er 6 jaar lang, dag in dag uit voor elke inwoner.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Veel mensen geven aan dat ze hier tevreden zijn en graag wonen. Hier kan je nog landelijk en uniek wonen, in 12 dorpen waar mensen elkaar nog kennen en een eenvoudige goedendag waardevol is. Met cd&v als meerderheid in de drie gemeenten hebben we bijgedragen aan deze verbondenheid en het behoud van onze lokale waarden.

We hebben een sterk programma en dromen van een mooie toekomst voor onze nieuwe fusiegemeente. Ons programma is echter niet alleen gebaseerd op dromen, maar op concrete plannen die we graag willen realiseren. Daarom vragen we de steun van onze inwoners.

Stemmen is belangrijk, want alleen op die manier kunnen mensen meebeslissen over de toekomst van hun gemeente. Hun stem bepaalt mee welke richting we uitgaan.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“We konden verschillende mooie projecten realiseren. We streven ernaar onze gemeente vooruitstrevend te maken en mee te laten evolueren met de tijd.

Zo vormden we de vervuilende Fondatelfabriek in het centrum van Herne om tot een aantrekkelijke, hoogwaardige woonwijk met een park.

Ook kochten we De Markevalleisite en De Kring aan om de toekomst van onze gemeente te waarborgen. Dankzij subsidies en de verkoop van een deel van ons patrimonium was dit financieel haalbaar. Deze sites zullen deel uitmaken van een uitgebreide herinrichting van het centrum van Herne.

Tot slot, de overstromingsproblematiek werd aangepakt door de aanleg van gecontroleerde overloopgebieden en het indijken van de Stationsstraat.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“De verbinding tussen mensen was door de coronapandemie enigszins verloren gegaan, maar gelukkig zien we dat deze weer aan het heropleven is. Mensen komen weer samen, sociale activiteiten nemen toe en het gemeenschapsgevoel groeit opnieuw. Toch heeft de pandemie ook impact gehad op enkele belangrijke projecten. Zo hebben bepaalde dossiers, zoals die van het Centrum, vertraging opgelopen. De beperkingen en onzekerheden tijdens de pandemie hebben het proces vertraagd, maar we zijn inmiddels bezig met het inhalen van deze achterstand en zetten alles op alles om de voortgang te waarborgen.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“De hoofdtaak voor de komende legislatuur wordt zonder twijfel het succesvol begeleiden van de fusie.

Wij willen een grondig dorpenplan uitwerken dat onze 12 dorpen versterkt en klaarmaakt voor de toekomst. Dit plan zal de nadruk leggen op thema’s zoals wonen, parkeren, mobiliteit, veiligheid, groenvoorziening en lokale handel.

Daarnaast is het cruciaal om een duurzaam financieel beleid te voeren waarbij optimaal en doelgericht gebruik wordt gemaakt van bovenlokale subsidies. Ook zullen we de efficiëntievoordelen van de fusie maximaal benutten. Als ervaren beleidspartij weten wij precies hoe we dit het beste kunnen aanpakken.”