Klaas Slootmans

Lijsttrekker Klaas Slootmans (Vlaams Belang)

19 uur geleden

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luister bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

In Beersel trekt Klaas Slootmans de lijst van Vlaams Belang. De vroegere woordvoerder van Vlaams Belang zetelt in de gemeenteraad, wat hij combineert met het fractievoorzitterschap in de Senaat en zijn werk als Vlaams Parlementslid. Slootmans hoopt zijn goede resultaat van de jongste verkiezingen te herhalen.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Ik ben geboren en getogen in Beersel. Het is de gemeente waar ik oprecht trots op ben. Helaas, dagelijks zie ik hoe de ziel uit onze dorpen wordt weggerukt. Zonder een kordate beleidsommekeer worden wij een minderheid in eigen streek. Amper een derde van de Beerselse kinderen groeit op in een Vlaams gezin en bijna de helft van de bevolking is van vreemde origine.

De gevolgen zijn gekend: een pijlsnelle daling van het onderwijsniveau, verhitting van de vastgoedmarkt waardoor jonge gezinnen hier niet meer betaalbaar kunnen wonen en het verdwijnen van het Vlaams karakter. Mijn ambitie is om met een uitgekiend plan daar een dam tegen op te werpen.”

Waar staat je lijst voor?

“Straten, pleinen en gebouwen kan je herstellen, maar een dorpsgemeenschap komt niet meer terug eens ze is verdwenen. Brussel is daar het levende bewijs van. Het tegengaan van de verbrusselling, het vrijwaren van het Nederlandstalig weefsel en het dorpse karakter is voor ons primordiaal.

Ons verenigingsleven maakt daar integraal deel van uit. Onder het huidige gemeentebestuur gaven tal van verenigingen, zoals de Kegelfeesten en de Wijkgroep Rond de Vaart, er de brui aan. Ofwel werd het gemeentelijk materiaal te duur, ofwel was er onvoldoende gemeentelijke steun. Wij willen onze verenigingen opnieuw zuurstof geven door het gemeentelijk materiaal kosteloos ter beschikking te stellen.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Wie niet gaat stemmen, maakt zichzelf monddood en laat anderen voor zich beslissen. Onze grootouders hebben gestreden om te mógen stemmen. Niet gaan stemmen komt neer op het miskennen van die historische prestatie.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“De gemeentelijke boekhouding is verbeterd.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Tegenover de verbetering van de boekhouding staat dat de dienstverlening sterk achteruit is gegaan. Je moet tegenwoordig een afspraak maken aan het gemeenteloket. Zelfs als je een klacht wil indienen bij de lokale politie kan dat pas na een afspraak. Hierdoor nemen veel mensen niet meer de moeite om een klacht in te dienen.

Op het vlak van kinderopvang draagt Beersel de rode lantaarn in Vlaanderen. Voor 3 op 4 kinderen is er geen plaats. Mobiliteit is een ander zwak punt. De nieuwe circulatieplannen komen neer op een regelrecht autopestbeleid.

Dat het gemeentebestuur zijn handtekening zette onder het project Brabantse Wouden is dan weer een mes in de rug van onze landbouwers. Honderden hectare landbouwgrond zullen verloren gaan.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Het woonbeleid. Vandaag wordt het gros van de huizen verkocht aan anderstaligen, waardoor onze gemeente in snel tempo vervreemdt en ontnederlandst. Die negatieve spiraal doorprikken we met een kordaat voorrangsbeleid, door massief gebruik te maken van het voorkooprecht. Wie in Beersel woont én Nederlandstalig is, krijgt absolute voorrang. Zo vermijden we dat we een tweede Anderlecht worden.”