Johan Deleu

Lijsttrekker Johan Deleu (N-VA)

zat 28 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luister bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

In Opwijk verlaat huidig burgemeester Inez De Coninck van N-VA de politiek. Het is dan ook Johan Deleu die voor N-VA de lokale verkiezingslijst trekt. Deleu is 64 jaar, al twee legislaturen schepen en was daarvoor ook voorzitter van de gemeenteraad.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

"De bezorgdheden van mijn gemeente zijn voor mij essentieel. Ik ben sinds 1985 actief betrokken bij het reilen en zeilen van de gemeentepolitiek. Eerst bij Volksunie, sinds 2022 als medestichter van de lokale N-VA-afdeling in Opwijk-Mazenzele.

Mijn ambitie komt voort uit mijn bezorgdheden. Prioriteiten voor mij zijn: de veiligheid van onze inwoners en de veiligheid, het stoppen van de verfransing en verstedelijking, ons inzetten voor integratie en inburgering, het streven naar een nette en propere gemeente, betaalbaar wonen, de uitbouw van nieuwe sportinfrastructuur, de zorg voor senioren en andersvaliden en onze jeugd alle kansen geven zijn."

Waar staat je lijst voor?

"Dat vind je op onze website van N-VA Opwijk."

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

"De vorige generaties hebben lang moeten ijveren om stemrecht te krijgen, vanuit deze optiek moeten we deze verworvenheden koesteren."

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

"Heel wat: de vooruitgang in het dossier rond zaalsportinfrastructuur, het inschakelen van gemeenschapswachten, ons integratiebeleid, de verwervingspremie voor jonge Opwijkenaren, een vigilante benadering van grote bouwprojecten, onze ondersteuning van de plaatselijke middentand, het uitwerken van veilige schoolzones, de installatie van bijkomende camera’s, de zorg voor ouderen in ons woonzorgcentrum Opcura, de inzet op Jeugdhuis Nijdrop, de kordate aanpak van zwerfvuil en sluikstorten, het afschaffen van de algemene ondernemersbelasting, de bouw van een nieuwe gemeentelijke loods, renovatiewerken voor onze bieb en gemeenschapscentrum en onze inzet voor het klimaat."

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

"We moeten nog meer inzetten op een proactieve bevraging, zowel naar burgers als naar verenigingen toe."

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

"Naast het uitwerken van een beleidsplan voor de nieuwe bestuursmeerderheid dat maximaal rekening houdt met ons beleidsprogramma, moet het nieuwe bestuur een budgettaire meerjarenplanning opstellen, zodat we ons financieel huishouden correct inschatten om onze doelstellingen te realiseren."