Joeri Van den Brande

Lijsttrekker Joerie Van den Brande (Groen)

don 26 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Groen zit in Zemst mee in de cockpit. Joeri Van den Brande (50) is er al zes jaar schepen van milieu, landbouw, energie, internationale solidariteit, onderwijs en digitalisering. Bij de gemeenteraadsverkiezingen is Van den Brande de Groen-kopman in Zemst.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Lokaal kan je een verschil maken en mensen verbinden. De afstand tussen idee en uitvoering is klein. De resultaten zijn tastbaar. Bovendien zijn de mensen voor wie je het doet vlakbij. Ze wonen je straat, wijk, deelgemeente of buurt.”

Waar staat je lijst voor?

“Groen Zemst is de enige partij die zowel op verbinding, als op inclusie en duurzaamheid inzet. We hebben slimme oplossingen voor iedereen en komen met langetermijnoplossingen. Daarnaast zijn we gewoon plezante groep mensen. Als je echt wil weten waar we voor staan dan moet je ons programma lezen op onze website.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Je moet gaan stemmen omdat elke stem een verschil maakt. De lokale politiek is het meest concreet aanwezig in het leven van de mensen. Wil je het beleid graag een bepaalde richting geven, dan kan dat enkel als je gaat stemmen. Ga je niet stemmen, dan kan je gedurende zes jaar niet klagen dat het toch anders zou moeten.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“Er wordt voor iedereen, in het algemeen belang, aan beleid gedaan. We hebben een langetermijnvisie en we voeren die transparant en met burgerparticipatie uit. We doen wat we zeggen en we zeggen wat we doen.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Soms zit er om allerlei reden te veel tijd tussen planning, beslissing en uitvoering. We zouden als gemeente best wel wat efficiënter en effectiever kunnen zijn.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Het nieuwe bestuur moet een duidelijk plan voor de komende zes jaar uittekenen. Met een berekend budget ernaast. Vervolgens moeten we dat plan stap voor stap realiseren. Dus geen tijd verliezen, maar werk maken van Zemst 2030.”