Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?
“Het was een vraag van de huidige burgemeester en onze collega's om hem op te volgen. Daarnaast wil ik echt impact hebben op het leven van mijn medeburgers. Ik streef ernaar om politiek op een andere manier te voeren, door moeilijke beslissingen te durven nemen in het algemeen belang, en dit altijd op een integere manier."
Waar staat je lijst voor?
“Onze lijst staat voor goed bestuur, transparantie en samenwerking. We streven naar een financieel gezonde gemeente zonder schulden, waarbij we de lasten voor de inwoners laag houden. Daarnaast zetten we in op duurzame mobiliteit, met betere infrastructuur voor fietsen en wandelen, en op het creëren van ontmoetingsplekken voor onze inwoners. Ecologische duurzaamheid is ook een prioriteit, met de focus op energie-efficiëntie en het behoud van groene ruimtes.
Onze visie is gevormd door een diverse groep mensen met verschillende vaardigheden, die samen willen werken om het welzijn van al onze inwoners te verbeteren.”
Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?
“Onze lijst richt zich op het behouden van een gezonde financiële situatie, schuldenvrij, met gerichte investeringen in onze infrastructuren en het versterken van de gemeenschap.
We willen de belastingdruk laag houden, terwijl we blijven investeren in moderne en duurzame infrastructuur. Onze prioriteit is het verbeteren van de zachte mobiliteit, met veilige fietspaden, en het creëren van ontmoetingsplekken, zodat Wezembeek-Oppem zijn karakter van een "dorpsgemeente" behoudt, waar mensen elkaar kennen en ondersteunen.
Daarnaast leggen we de nadruk op de ecologische transitie, met initiatieven voor de isolatie van gebouwen en het behoud van groene ruimtes. Onze visie is om de gemeente gezelliger en inclusiever te maken, terwijl we een gezonde financiële huishouding handhaven.”
Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?
“Het realiseren van het nieuwe gemeentehuis, het park, de bibliotheek, de Nederlandstalige basisschool en het gemeentelijk plein. Ook de volledige aflossing van onze gemeenteschuld is het vernoemen waard. We herzagen de kadastrale inkomens om zo eerlijkere belastingen te waarborgen. We herzagen ook de subsidieregels om verenigingen objectief en beter te ondersteunen. En de middelen voor energierenovaties zijn verhoogd en vereenvoudigd. We voerden een elektronisch loket voor administratieve vragen in. Nieuwe kinderdagverblijven krijgen extra subsidies en we installeren ook twee nieuwe crèches in gemeentelijke gebouwen en in het co-housingproject Vosberg. Tot slot haal ik ook graag de renovatie en verbouwing van het Merlijn-gebouw aan. Dat is nu toegankelijk voor iedereen.”
Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?
“Door de focus op de werken voor het nieuwe administratieve centrum hebben onze diensten niet voldoende aandacht kunnen besteden aan het onderhoud van onze bestaande infrastructuur. Daarnaast zijn er te weinig momenten geweest om met de burgers in gesprek te gaan en naar hun behoeften te luisteren. Dit werd waarschijnlijk mede veroorzaakt door spanningen met onze partners, Les Engagés. Dat maakte het moeilijk voor ons om dit soort van initiatieven te nemen, omdat dit mogelijk nog extra spanningen zou hebben opgeleverd.”
Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?
“Het nieuwe gemeentebestuur moet zich in de eerste plaats richten op grote infrastructuurprojecten, om die tijdig te kunnen realiseren. Ik denk daarbij aan de renovatie van de Bausstraat en de buurt rond de Lilaslaan. Het aanleggen van een netwerk van afgescheiden fietspaden. Ook het opstellen van een meerjarenplan voor de herstelling van straten en voetpaden is nodig. Het sportcomplex aan de Sportpleinstraat heeft een renovatie nodig. En de bouw van een nieuwe loods voor onze gemeentearbeiders is ook wenselijk. Zo kunnen zij efficiënter werken en hun taken in betere omstandigheden uitvoeren.”