Inge Lenseclaes

Lijsttrekker Inge Lenseclaes (Overijse2002-N-VA-cd&v)

maa 30 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Inge Lenseclaes (51) heeft heel wat kilometers in de benen. Als onafhankelijke voor Overijse2002 loopt ze al 24 jaar in het gemeentehuis rond. Op 13 oktober verdedigt ze als kopvrouw van de lijst Overijse2002-N-VA-cd&v de sjerp.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Toen in 2017 de vorige burgemeester, Dirk Brankaer, met pensioen ging, werd ik door de partij aangeduid als zijn opvolger. Het was logisch dat ik de lijst zou trekken in 2018. Nu, 6 jaar later heb ik samen met mijn partij beslist om opnieuw als lijsttrekker-kandidaat burgemeester naar de verkiezingen te gaan.”

Waar staat je lijst voor?

“We staan voor een Vlaamse gemeente waar het goed is om te wonen en werken. Een gemeente waar er voldoende mogelijkheden zijn om je vrije tijd te beleven. Zowel op het gebied van cultuur, sport als natuurbeleving. Overijse is een landelijke gemeente waar volgens ons land- en tuinbouw, onder andere de druiventeelt, een zeer belangrijke rol spelen. Onze vrijwilligers en het verenigingsleven zijn de spil van onze warme samenleving. We willen hen blijven ondersteunen. Iedereen moet zich in Overijse thuis voelen. Volgens ons lukt dat slechts als er respect is voor elkaar, onze waarden en normen en voor onze Nederlandse taal.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Het is absoluut belangrijk dat alle burgers hun stem uitbrengen opdat ze vertegenwoordigd zijn in de gemeenteraad. Wij willen ‘onder de mensen’ besturen en onze burgers maximaal betrekken bij het bestuur. Dat kan veel beter als de burgers hun mening geven. Een van de uitgelezen momenten daarvoor is verkiezingsdag op 13 oktober.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“We hebben de voorbije 6 jaar – ondanks de coronacrisis die veel extra energie heeft gevergd van politiek, administratie en veel vrijwilligers – hard gewerkt aan de vernieuwing van Overijse.

De atletiekpiste, opgestart tijdens de vorige legislatuur, werd afgewerkt. Het is leuk om te zien hoe succesvol de zeer professionele piste is. De piste is toegankelijk voor sportverenigingen en individuele burgers. Het landinrichtingsproject IJsevallei en Nellebeek, waarvan de resultaten vooral zichtbaar zijn in het park en de vijver van Kasteel Isque en het onthardingsproject aan de Meeuwenlaan, is een tweede mooie verwezenlijking, die past in de vergroening van onze gemeente. Bovendien zorgt het project voor een beter waterbeheer.

Overijse heeft het label van kindvriendelijke gemeente behaald en we zijn van plan om op dat elan verder te gaan. We willen kinderen in de volgende legislatuur bij belangrijke beslissingen, die een impact hebben op hun leefwereld, betrekken. De aankoop van Oud Sint-Elooi in Tombeek laat ons toe om aan de Tombekenaren een volwaarding wijkontmoetingscentrum te bieden. Het openingsweekend belooft alvast veel goeds voor de lokale gemeenschap.

Tot slot is de uitrol van ondersteunende maatregelen om vooral kinderen, maar ook volwassenen, te ondersteunen bij het leren van Nederlands, voor ons belangrijk geweest.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“De timing van onze grote projecten had beter gekund. We hadden veel ambitie. Mede door corona hebben we die niet helemaal kunnen waarmaken. De coördinatie van de verschillende geplande wegenwerken had ook beter gekund. De dienstverlening naar onze bevolking toe moet bijgestuurd worden. Tijdens de coronacrisis hebben we ‘werken op afspraak’ en de digitale dienstverlening versneld ingevoerd. Sinds een half jaar merken we dat er een bijsturing nodig is. We moeten een goed evenwicht zoeken tussen werken op afspraak en een ‘open huis’ met aangepaste openingsuren. Zo kunnen burgers ook met kleine vragen zonder afspraak bij de gemeente terecht.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Wat betreft infrastructuur: de Markthal met nieuwe ateliers, sportzalen en infrastructuur voor het GITO en GBO, maar ook met een grote polyvalente ruimte voor onze verenigingen en inwoners. Ook een nieuw lokaal voor het jeugdhuis wordt hier voorzien.

Onze huidige sporthal is te klein, daarom moeten we investeren in een vernieuwde sportsite met extra ruimte voor binnensporten, danszalen en zalen voor gevechtssporten. De extra ruimte zal worden gebruikt door de scholen, sportverenigingen en individuele sporters. Ook voor buitensporten moeten we bijkomende ruimtye voorzien.

Bovendien moeten we onze verenigingen en vrijwilligers blijven ondersteunen, zowel financieel als via een uitleendienst. De dienstverlening aan onze burgers moet permanent worden geëvalueerd en waar nodig bijgestuurd.

We kunnen die zaken alleen doen in samenspraak met onze inwoners. Daarom blijven we hier verder op inzetten, zowel via de bestaande dorps- en adviesraden als via nieuwe inspraaktrajecten.”