Heidi Elpers
© Facebook Heidi Elpers

Lijsttrekker Heidi Elpers (Team LENNIK)

vrij 27 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Heidi Elpers (58) kent de gangen van het Lennikse gemeentehuis. De afgelopen 30 jaar zat ze voor cd&v in de gemeenteraad. Elpers vervult al twee legislaturen een schepenambt. Als lijsttrekker van Team Lennik doet ze een gooi naar het burgemeesterschap.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Ik ben ervan overtuigd dat ik de kwaliteiten en ervaring heb om deze rol te vervullen. Mijn betrokkenheid bij de gemeenschap, mijn kennis van de lokale kwesties en mijn vermogen om verschillende mensen samen te brengen, stellen me in staat om een positieve impact te hebben. Als lijsttrekker hoop ik een inspirerende en verbindende leider te zijn die vooruitgang stimuleert en ruimte biedt voor nieuwe ideeën.”

Waar staat je lijst voor?

“We zijn een nieuwe lokale lijst. Cd&v, Lennik Kwadraat en onafhankelijken slaan de handen in elkaar. We vormen een nieuwe, dynamische politieke beweging, die geheel onafhankelijk is. Ons programma is erop gericht om Lennik te veranderen in een toekomstgerichte, duurzame en inclusieve gemeente, waar elke inwoner zich thuis voelt. We leggen sterk de nadruk op samenwerking. We willen dat Lennik een veilige, groene en bruisende landbouwgemeente blijft.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Omdat onze inwoners dan meebepalen hoe de gemeente de volgende zes jaar efficiënt bestuurd kan worden, voor en samen met de Lennikenaren. Dit is het uitgelezen moment waarop iedereen inspraak krijgt in het te voeren beleid.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“Er zijn toch wel heel wat investeringen gedaan, zoals in rioleringswerken. Daardoor is eindelijk de zuiveringsgraad van ons water enorm verbeterd. We hebben de markt aantrekkelijker gemaakt door de bomen en de bank met tafel. Dit bevordert het sociaal contact. We hebben de feestzaal en het gemeentehuis volledig vernieuwd. Ook werden heel wat erosiedammen aangelegd, waardoor de goede landbouwgrond niet wegvloeit.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Ondanks de inspanningen en de nieuwe aanpak om mensen te laten participeren aan het beleid, is dit niet echt geslaagd. Het moet herbekeken worden. Ook is de huisvestingsmaatschappij er niet in geslaagd om sociale woningen te bouwen. Nochtans had de gemeente dat in een sociaal ruimtelijk uitvoeringsplan voorzien.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Het nieuwe bestuur moet onmiddellijk starten met een masterplan voor het centrum, meer bepaald voor de Vetkot-site. Het is belangrijk dat we nadenken hoe ons centrum er in de toekomst zal moeten uitzien. De Vetkot-site is een historisch waardevolle plek in het hart van Lennik. Het is tijd om deze unieke locatie nieuw leven in te blazen. Door een masterplan op te stellen, willen we de site ontwikkelen tot een levendig centrum, dat ruimte biedt aan zowel gemeenschapsfuncties als groene recreatie. Als we samen met de Lennikenaren aan dit plan werken, zorgen we ervoor dat de Vetkot-site een plek wordt waar elke inwoner trots op kan zijn en waar duurzaamheid en gemeenschapszin centraal staan.”