Grégory Boen

Lijsttrekker Grégory Boen (UF)

don 26 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

“Het kiesstelsel in de faciliteitengemeenten, met de rechtstreekse verkiezing van de schepenen, weerspiegelt de wil van de kiezer,” zegt Grégory Boen (41) van Union Francophone. Op 13 oktober trekt Boen de UF-lijst. Hij hoopt opnieuw belangrijke bevoegdheden binnen te halen.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Sinds 2006 ben ik politiek geëngageerd vanuit de diepe overtuiging dat ik het algemeen belang wil dienen en aan het welzijn van de inwoners wil bijdragen. Als levenslange inwoner van Drogenbos heb ik van dichtbij de uitdagingen, maar ook het immense potentieel van onze gemeente gezien. Het is deze nabijheid, deze sterke band met de inwoners, die mij heeft gemotiveerd om mij in te zetten voor het verbeteren van de leefbaarheid.

De drijfveer van mijn politieke carrière is de ambitie om concrete, duurzame projecten te verdedigen. Elk initiatief dat ik heb gesteund of voorgesteld, had één doel: tegemoetkomen aan de reële behoeften van onze inwoners en anticiperen op toekomstige uitdagingen. Of het nu gaat om het ondersteunen van sociaal beleid, het bestrijden van onveiligheid, het garanderen van kwaliteitsonderwijs, het verdedigen van een vreedzaam mobiliteitsbeleid of het beschermen van ons milieu; mijn acties worden gestuurd door de ambitie om een betere toekomst te creëren.

Na meer dan vijftien jaar is mijn engagement niet verslapt. Integendeel, ik blijf me met dezelfde vastberadenheid inzetten om van Drogenbos een gemeenschap te maken waar iedereen zich gehoord, gesteund en gewaardeerd voelt. Ik ben ervan overtuigd dat we een toekomst kunnen bouwen die ambitieus, ondersteunend, menselijk en innovatief is.”

Waar staat je lijst voor?

“De lijst van de Union Francophone verenigt verschillende Franstalige partijen, waaronder DéFi, de MR, les Engagés en talrijke onafhankelijke burgerkandidaten. Van de 8 Franstalige verkozenen, besloten er 7 om zich te verenigen en elkaar te steunen. Zo zag deze lijst het levenslicht.

Onze lijst bestaat uit vrouwen en mannen die willen investeren om de gemeente Drogenbos een nieuwe impuls te geven. Alle partners van het UF hebben een humaan, ambitieus, innovatief en sociaal programma voorbereid. Wij streven ernaar om onze gemeente met ambitie en vastberadenheid te begeleiden naar een harmonieuze, duurzame en inclusieve toekomst.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Het stemrecht is het resultaat van een lange strijd in België, in Europa en vandaag nog steeds in de hele wereld. Ons kiesstelsel evolueerde aanzienlijk tot in 1948. Vanaf dan mogen alle meerderjarige vrouwen en mannen gaan stemmen. Bovendien verwijst artikel 21 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens naar het stemrecht. Stemmen blijft het belangrijkste actiemiddel in onze democratie. Het stelt ons in staat om ons burgerschap uit te oefenen en onze democratie te laten werken. Deelnemen aan verkiezingen is een nuttige manier om je mening te geven. Je kiest je vertegenwoordigers en je beslist over de toekomst van je gemeenschap.

Stemmen is een morele plicht. Het kiezen van je vertegenwoordigers is een kans om vertrouwen op te bouwen met een kandidaat die jouw meningen en waarden deelt. Het is belangrijk om de programma's van de verschillende lijsten te analyseren om te bepalen wie onze ideeën zal uitdragen. Als we niet stemmen, laten anderen voor ons beslissen!”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“De coronacrisis is goed beheerst. De burgers waren geïnformeerd, de federale richtlijnen werden nageleefd en de vaccinatiecampagne verliep goed.

Daarnaast is de uitbouw van De Passage positief. De Passage biedt een waaier van diensten aan, waaronder een sociale winkel, een kantoor voor sociale huisvesting, een strijkerij, kortdurende begeleiding, een speelruimte en gratis ontmoetingsplaats, en vele andere diensten en hulpmiddelen die de buurtbewoners nodig hebben.

Na vele jaren van discussie wordt er eindelijk werk gemaakt van de sportzaal van de Franstalige school. Die was in erbarmelijke staat. De gemeente heeft ook van de gelegenheid gebruik gemaakt om twee nieuwe klaslokalen te bouwen om in de noden van de Franstalige school te voorzien.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“De bewoners van Drogenbos voelen zich onveilig. De burgers kunnen de straffeloosheid en onbeschaafdheid niet langer aanvaarden. Het UF wil werken op twee assen: preventie en de versterking van de buurtpolitie in Drogenbos.

Ook de slechte staat van de wegen, de toename van het autoverkeer, de directe en indirecte gevolgen van het Brusselse plan GoodMove en de te hoge snelheid van de automobilisten frustreren de burgers. Tijdens de nieuwe legislatuur zou de UF graag meer overleg zien met de buurgemeenten bij het opstellen van mobiliteitsplannen. We willen onze gemeente ontlasten en de woonwijken en scholenomgevingen beschermen.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“De twee belangrijkste projecten voor de nieuwe legislatuur zijn: enerzijds de renovatie van de Paul Gilsonlaan, die al meer dan 20 jaar verwaarloosd is. De commerciële, industriële en residentiële aspecten van het gebied moeten worden gecombineerd. De lokale overheid moet tijdens de hele duur van de werken rekening houden met de verwachtingen van de handelaars. Zo moet de overheid de toegankelijkheid garanderen, stimulansen en financiële steun geven, voor een goede communicatie tussen de verschillende belanghebbenden zorgen. Ook moet de gemeente de getroffen handelaars ondersteunen en administratieve bijstand verlenen. UF zal de oprichting van een handelaarsvereniging ondersteunen om de cohesie tussen de lokale economische spelers te versterken, hun belangen beter te vertegenwoordigen en collectieve acties te organiseren die na de werken de handel moeten stimuleren. Anderzijds moeten we Sporthal Drogenbos isoleren, moderniseren en renoveren. Zo kunnen we het gebouw ten volle benutten en een uitbater voor de cafetaria zoeken.”