Finke Jacobs

Lijsttrekker Finke Jacobs (Groen)

don 26 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Finke Jacobs is 31 jaar en trekt de lijst voor Groen. Na vele actieve jaren bij de Chiro, het Jeugdhuis, het speelplein en de jeugdraad in Asse. Hij wil zijn inzet voor jeugd nu doortrekken naar het beleid. “We kunnen nog kindvriendelijker zijn door meer jeugd te betrekken en te ondersteunen,” klinkt het.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“Mijn ambitie om de lokale lijst te trekken komt voort uit een bezorgdheid voor zowel het klimaat als sociale ongelijkheid. Groen is voor mij de partij die concrete oplossingen biedt voor deze uitdagingen. Daarnaast geloof ik sterk in meer burgerinspraak, en ook dat is iets wat Groen hoog in het vaandel draagt.

Asse is een mooie gemeente met veel potentieel, maar er zijn nog te veel uitdagingen die onvoldoende worden aangepakt. Denk aan het tekort aan kinderopvangplaatsen, de verdwijnende bushokjes, het gebrek aan fietsvriendelijke infrastructuur en de aanhoudende verkeersproblemen. Daarbij komt nog het verlies van groene ruimte en de afname van sociaal cohesie tussen inwoners.

Ik ben de politiek ingegaan omdat ik geloof dat verandering begint met actie. Als we écht willen dat onze gemeente klaar is voor de toekomst, moeten we nú handelen. Daarom wil ik me inzetten om samen met Groen te werken aan een groener en socialer Asse.” ** Waar staat je lijst voor?**

“Onze lijst staat voor een leefbaar, sociaal en groen Asse, waar iedereen zich thuis voelt. We merken dat de leefbaarheid in Asse en haar deelgemeenten onder druk staat, en daarom is het tijd voor een koerswijziging. Groen Asse heeft concrete voorstellen om van Asse een bruisende en toekomstgerichte gemeente te maken.

We zetten ons in voor een warme en inclusieve gemeente waar iedereen welkom is, ongeacht afkomst, leeftijd of achtergrond. Dit bereiken we door te investeren in kindvriendelijke voorzieningen, buurtwerk, zorgzame buurten, en armoedebestrijding. We besteden extra aandacht aan jongeren, ouderen en nieuwkomers, en ondersteunen culturele en sportactiviteiten.

Mobiliteit is ook een topprioriteit. We zorgen voor veiligere schoolomgevingen, meer fietsinfrastructuur, meer bushokjes en meer deelwagens. We onderzoeken de mogelijkheid van een minirondweg in Asse centrum en op termijn een rondweg onder Asse.

Daarnaast streven we naar betaalbaar en aangenaam wonen in een groene omgeving en zorgen we ervoor dat iedereen een betaalbare (huur)woning met lage energiekosten heeft. We renoveren woningen via wijkrenovatieprojecten, via een rollend woonfonds en bouwen meer sociale woningen en goedkope woningen via een Community Land Trust. Onze 3-30-300-regel zorgt voor groene ruimte in iedere buurt.

Tot slot willen we bouwen aan een duurzame economie met een lokale voedselstrategie voor landbouwers.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober, hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“Hoewel stemmen op 13 oktober niet verplicht is, is het een kans om invloed uit te oefenen op de toekomst van je eigen buurt. Politiek bepaalt zaken die direct invloed hebben op je dagelijkse leven: kan je veilig fietsen naar school, is er genoeg groen in je buurt, en zijn er voldoende voorzieningen voor jong en oud? Deze beslissingen worden genomen door mensen die jij kunt kiezen.

De buurt waarin je leeft, dat is de lucht die je inademt, de weg die je dagelijks neemt, het park waar je ontspant en de plek waar je kinderen spelen. Hoe jouw buurt eruitziet en hoe veilig, gezond en leefbaar ze is, wordt deels bepaald door politieke keuzes. Jouw stem kan het verschil maken.

Door te gaan stemmen, beslis jij mee over de toekomst van je gemeente. Heb je bezorgdheden of ideeën om je buurt te verbeteren? Laat je stem horen. Ga stemmen en draag bij aan een Asse waar iedereen zich thuis voelt.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“ Er is heel wat gerealiseerd. Ik denk aan de vrijetijdssite in Zellik, de nieuwe gemeentetuin Molenbos, het nieuwe gebouw voor de kunstacademie KunstAs, de zones 30, een aantal fietsstraten. Op voorstel van Groen horen daar ook de hondenlosloopweide in Zellik bij, het charter gezonde gemeente en de fietslease voor het personeel. Ook kwam er extra advisering rond duurzame woningrenovaties.” ** Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?**

“Er zijn te weinig klimaatacties, zo zijn er geen wijkrenovaties, nauwelijks deelwagens en geen fietsbieb. Ook is er te weinig ingezet op betaalbaar wonen. Er is nog altijd een groot tekort aan kinderopvang in Asse. Daar is te weinig actie genomen om die tekorten weg te werken. Met groen willen we hier samen met de sector werk van maken. Verder missen we bushokjes, extra bomen en struiken en ook mogelijkheden om bepaalde dossiers als gemeenteraadslid mee in de diepte te behandelen.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Op sociaal vlak denk ik aan meer kinderopvangplaatsen, het oprichten van Brede Scholen, lokale dienstencentra. Het bestuur moet ook bij het GO!-onderwijs ijveren voor een middenschool in Zellik. Er moet ook meer ingezet worden op buurtwerk en het stimuleren van Nederlands. En we willen graag een gezonde voedselbedeling opstarten zodat elk kind gezond eten heeft.

Op het vlak van mobiliteit moeten er extra schoolstraten komen, een fietsbieb, fietssnelwegen, een autodeelactieplan en bushokjes aan elke halte. Het concept van een minirondweg in Asse centrum moet getest en geïmplementeerd worden.

Woningrenovaties moeten aangemoedigd en betaalbaar gemaakt worden en er moeten meer sociale woningen en betaalbare nieuwbouwwoningen gerealiseerd worden.

Er moet ook een lokale voedselstrategie komen om hoevewinkels en de korte keten te steunen. En een lokaal innovatieplan.”