Bart Coopman

Lijsttrekker Bart Coopman (iedereen zemst.)

don 26 sep

In aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen leggen we ons oor te luisteren bij elke lijsttrekker. Waar staan zij voor? Welke ambitie hebben ze in hun gemeente? En wat moet prioritair worden aangepakt?

Bart Coopman (57) heeft al wat kilometers op de teller in de Zemstste politiek. Na zes jaar schepen en twaalf jaar burgemeesterschap voor cd&v, belandt hij in 2019 in de gemeenteraad. Op dertien oktober trekt Coopman de lijst iedereen zemst.

Vanwaar komt je ambitie om de lokale lijst te trekken?

“De nieuwe lokale politieke beweging iedereen zemst. zocht een ervaren gids om de lijst te trekken. Ik ging graag op hun aanbod in.”

Waar staat je lijst voor?

“Iedereen zemst. is een partij waar je zonder nationale partijlidkaart bij kan aansluiten. De helft van onze kandidaten zijn onafhankelijken. Hun gezamenlijke drijfveer is dat ze zich willen inzetten voor Zemst. De nestors willen de fakkel gerust overdragen aan de nieuwe, enthousiaste generatie.”

Waarom moeten burgers op 13 oktober hoewel het niet verplicht is, toch gaan stemmen?

“In de lokale politiek ken je meestal wel enkele mensen op de lijst. Door voor hen te stemmen, kan je wegen op wie de gemeente gaat besturen. Jouw stem heeft effect.

Bovendien zijn de regels voor de aanstelling van de burgemeester veranderd. De partij met de meeste stemmen heeft nu het initiatiefrecht om een coalitie te vormen. Niemand kan tegen de wil van de kiezer tot burgemeester worden benoemd.”

Wat zijn de pluspunten van het huidige beleid?

“De aanpak van de covidcrisis was oké. Voor de sport- en jeugdinfrastructuur zijn wat inspanningen gedaan. Communicatief zijn ze ook goed.”

Wat zijn de minpunten van het huidige beleid?

“Het huidige beleid is te traag en staat te ver van de burger. Ze huren te veel dure studiebureaus in, zetten dure projecten op poten en houden de budgetten niet in de gaten. Ons plan voor 2025 tot 2030 start met bezuinigingen.”

Wat moet het nieuwe gemeentebestuur eerst aanpakken?

“Eerst moet het nieuwe bestuur beslissen welke investeringen cruciaal en onafwendbaar zijn. Er moeten keuzes worden gemaakt. Een zwembad, een woonzorgcentrum, fietspadeninfrastructuur, de sporthal, een klimaatactieplan, het politiecommissariaat, de brandweervoorpost, de middenschool en financiële inspanningen voor betaalbaar wonen; alles realiseren zal niet lukken. De burgers iets anders voorspiegelen staat gelijk aan kiezersbedrog. En belastingen verhogen, dat gaan wij zeker niet doen.”