De gemeenteraad van faciliteitengemeente Kraainem heeft beslist om een Franstalige oproepingsbrief voor de verkiezingen van eind mei te versturen naar inwoners die zich eerder registreerden om overheidsdocumenten gedurende vier jaar in het Frans te ontvangen. De raad volgt daarmee twee arresten waarin de Raad van State zich in die zin uitsprak.
Kraainem verstuurt Franstalige oproepingsbrieven
De arresten van de Raad van State gaan zoals bekend in tegen de Vlaamse taaldecreten. Die leggen op dat aan Franstaligen in faciliteitengemeenten steeds opnieuw een Nederlandstalig overheidsdocument moeten verstuurd worden, waarna ze een document in taal kunnen aanvragen. De gemeenteraadsbeslissing kwam er op voorstel van de oppositiefractie Défi+MR+Ind. en kreeg de steun van enkele raadsleden van andere fracties Kraainem Unie en Lijst Burgemeester.
Volgens gemeenteraadsvoorzitter Luc Timmermans (Lijst Burgemeester) zal de beslissing zonder de minste twijfel vernietigd worden door Vlaams minister van Binnenlandse Bestuur Liesbeth Homans. Eerder weigerde Homans de voorgedragen burgemeesters van Linkebeek, Wezembeek-Oppem, Sint-Genesius-Rode en Drogenbos te benoemen, net omdat ze bij de vorige verkiezingen de brieven verstuurden conform de arresten van de Raad van State. In Kraainem werd Bertrand Waucquez (Kraainem Unie) werd wel door Homans benoemd als burgemeester omdat hij op dat ogenblik van de gemeenteraadsbeslissing tot versturen van de oproepingsbrieven voor de gemeenteraadsverkiezingen met zijn fractie nog in de oppositie zat.
"Niet de goede manier"
Bij de stemming maandagmorgen stemde Waucquez tegen. "De taalfaciliteiten moeten weliswaar verdedigd worden, maar dit vind ik niet de goede manier. De Vlaamse overheid zal de beslissing vernietigen waarna we weer in een pingpongspel terechtgekomen met veel discussies waardoor we minder tijd kunnen besteden in de aanpak van werkelijk belangrijke zaken zoals de mobiliteit, luchtvervuiling, het vlieglawaai... Ik vind het persoonlijk ook moeilijk om de Vlaamse instructies niet te volgen en tegelijk de Vlaamse overheid om steun te vragen in bepaalde dossiers".