de_witte_lodewijk.jpg

Gemeenten moeten het roer in handen krijgen van het streekbeleid, zegt De Witte

din 20 okt 2015

Tijdens zijn jaarlijkse toespraak voor de Vlaams-Brabantse provincieraad heeft gouverneur Lodewijk De Witte dinsdag gepleit voor een grondige hervorming van het streekbestuur. Zo pleit De Witte ervoor om het streekbeleid meer te laten aansturen door lokale overheden. De autonomie van het provinciebestuur moet hierbij worden herbekeken. 

De vorige en huidige Vlaamse regering trokken volgens De Witte wel bevoegdheden en financiële middelen weg bij de provinciebesturen maar over een nieuwe visie en strategie voor het lokaal en streekbestuur werd nog niet nagedacht. "Teveel gemeenten ontberen momenteel de bestuurskracht om op hun schaal goede oplossingen uit te werken voor de maatschappelijke uitdagingen van vandaag. Op streekniveau blijft een veelheid aan structuren actief. En dat leidt tot een versnippering van diensten, inefficiëntie en een gebrek aan geïntegreerd beleid", aldus De Witte.

Uitgaande van de Vlaamse optie om naar twee bepalende bestuursniveaus te gaan - het lokale en het centrale - pleit De Witte vooreerst voor een vergroting van de bestuurskracht van gemeenten en een decentralisatie van de beslissingsbevoegdheid van Vlaanderen naar het lokale niveau. Hij wees er in dit  verband op dat het aandeel van de lokale besturen in de besteding van overheidsuitgaven in Vlaanderen slechts half zo groot is als gemiddeld in Europa. Het is hierbij noodzakelijk om tot grotere gemeenten te komen. Als eerste stap hiertoe kunnen volgens De Witte telkens met dezelfde gemeenten vaste samenwerkingsverbanden op touw gezet worden op het vlak van veiligheid, ontspanning en vrije tijd, ruimtelijke ordening, wonen en welzijn.

Om aan de 'verrommeling' van diensten op streekniveau te verhelpen pleit De Witte er voorts voor dat gemeentebesturen het roer in handen nemen van het streekbeleid. Dit heeft verschillende voordelen. “De intercommunales en provinciale instellingen kunnen samengebracht worden waardoor een krachtig streekbeleid mogelijk wordt. Bevoegdheden en middelen voor streekbeleid kunnen op die manier in de streek behouden worden en aangestuurd worden vanuit de gemeenten", aldus de gouverneur.