Gemeentehuis Gooik.png

Details over mogelijke fraude Gooik: hoe de gemeentesecretaris geldzaken regelde

zat 15 sep 2018

Er zijn details uitgelekt over de forensische doorlichting van de gemeente Gooik door Audit Vlaanderen, waaruit blijkt dat er in Gooik mogelijk gefraudeerd wordt bij de aankoop en levering van diensten in de gemeente. Zo blijkt dat de Gooikse gemeentesecretaris jarenlang wijn voor de gemeente bestelde via een bedrijfje van zijn moeder. Ook kregen sponsors van een volleybalclub waarin de secretaris actief was, een voorkeursbehandeling voor gemeenteconctracten. Dat schrijft Apache.

Begin dit jaar overhandigde Audit Vlaanderen de conclusies voor de forensische doorlichting over Gooik aan het parket Halle-Vilvoorde. Uit de audit bleek dat er vermoedelijk gefraudeerd werd in de Pajotse gemeente. Over de precieze inhoud van het rapport werd echter niet gecommuniceerd. Nieuwswebsite Apache kon nu de hand leggen op het dossier.

Wijn
Tussen 2007 en 2016 bestelde de gemeente Gooik voor ruim 31.000 euro aan schuimwijn bij een bedrijfje van de moeder van de gemeentesecretaris. In de eerste jaren werden er ook nog offertes opgevraagd bij andere bedrijven, na verloop van tijd gebeurde dit niet meer. Meer nog: één keer legde de gemeentesecretaris de beslissing van het schepencollege naast zich neer om toch maar de wijn bij het bedrijf van zijn familie te kunnen kopen., weet Apache.

Daarnaast werd ruim 10.000 euro gefactureerd aan twee bedrijfjes waarin de gemeentesecretaris van Gooik bestuurder en/of aandeelhouder is. Volgens de forensische doorlichting is de keuze om iets aan te kopen bij een ‘eigen bedrijf’ van meet af aan partijdig. Ook zien de auditeurs nog andere inbreuken op de wetgeving rond overheidsopdrachten en hebben ze ‘onweerlegbare vermoedens van belangenvermenging’.

Volleybalclub
De auditeurs onderzochten niet alleen wijnleveringen, maar stelden ook onregelmatigheden vast bij overheidsopdrachten met sponsors van volleybalclub Asse-Lennik. Daar was de gemeentesecretaris een tijdlang actief. Ook daar werd gebruik gemaakt van de aanbestedingsprocedure zonder bekendmaking. Op die manier werden honderdduizenden euro’s besteed bij bedrijven die sponsor waren van de volleyclub.

Burgemeester
De gemeentesecretaris staat sinds eind jaren 1980 aan het hoofd van Gooik, net zoals burgemeester Michel Doomst. Het dossier waarvan hier sprake dateert van begin vorig jaar en is intussen volledig uitgespit. Volgens burgemeester Doomst zijn de nodige systeemaanpassingen doorgevoerd en is er een kwaliteitsmanager aangesteld die alle processen opvolgt. Apache stelde Doomst de vraag of hij zich ervan bewust was dat er ernstige fouten zijn gemaakt bij aanbestedingen. “Alles gebeurde binnen bepaalde gewoonteregels en vanuit een oplossingsgericht denken,” zegt hij daarover. Tegenover Ring TV benadrukt Doomst dat er geen persoonlijke verrijking is geweest en zegt hij dat er altijd prijsvergelijkingen zijn geweest.

De gemeentesecretaris kreeg intussen vanuit de gemeente zelf een tuchtstraf en verloor drie maanden wedde, maar werd in juni van dit jaar wél aangesteld als algemeen directeur van de gemeente Gooik.

N-VA Gooik: "Onvoorstelbaar"

N-VA Gooik hekelt de manier waarop burgemeester en schepenen met dit dossier omgaan. “De lichtzinnigheid waarop dit gebeurt is onvoorstelbaar. N-VA Gooik vindt het ongeloofwaardig dat burgemeester en schepenen beweren van niets te weten en het afwimpelen als gewoontegedrag. Alle paraplu’s worden opengetrokken en niemand beweert iets van het gebeurde te weten, terwijl alle schepenen en de burgemeester toch een groot deel van de laatste 30 jaar aan de macht waren. Zelfs als het correct zou zijn dat de burgemeester en schepenen van niets zouden weten, wat we helemaal niet geloven, dan getuigt dit alvast van onbehoorlijk bestuur. “