Demarche van Vilvoordse oppositie: gemeenteraad 'bij hoogdringendheid' bij elkaar geroepen

vrij 3 jan

De oppositie in Vilvoorde laat in de eerste dagen van 2025 al van zich horen. Oppositiepartijen PVDA, Groen en Vooruit roepen vrijdagavond al ‘bij hoogdringendheid’ een extra gemeenteraad samen met als enige punt de ‘bespreking van het bestuursakkoord’. Zij vinden het onaanvaardbaar dat dit tot op heden niet is gebeurd. Volgens de meerderheid gaat het louter om ‘spierballengerol en het ambeteren van raadsleden die op verlof zijn’. “Bovendien kost het onze stad meer dan 5.500 euro aan zitpenningen.”

"Transparantie en democratische controle"

"Het is onaanvaardbaar dat een bestuursakkoord van deze omvang niet in de gemeenteraad is besproken”, legt fractieleider Moad El Boudaati (Vooruit) de demarche van de oppositiepartijen uit. “De meerderheid heeft een kans gemist om transparantie en democratische controle te waarborgen. Bovendien zien we dat er onvoldoende aandacht is voor uitdagingen zoals betaalbaar wonen, het onderhoud van wegen, en het respect voor de openbare ruimte. Als oppositie voelen wij ons verplicht om dit recht te zetten.”

Ook Sander Vandecapelle van PVDA sluit zich hierbij aan: "Inwoners van Vilvoorde verdienen inspraak. Dit akkoord moet niet alleen goedgekeurd worden door de meerderheid, maar ook door de mensen die hier wonen. Een open debat over de toekomst van de stad is essentieel voor de leefbaarheid."

"Meer dan 5.500 euro aan zitpenningen"

De spoedzitting én de timing stuiten op onbegrip binnen de meerderheid. Burgemeester Jo De Ro (Open VLD CD&V) spreekt van een ongebruikelijke zet. "In mijn 30 jaar in de politiek heb ik nog nooit meegemaakt dat er tijdens een schoolvakantie, en dan nog in de eindejaarsperiode, een spoedvergadering wordt gehouden, laat staan op een vrijdagavond. Dit is een tijd waarin veel mensen, zowel binnen de oppositie als de meerderheid, tijd doorbrengen met hun familie. Dat nu een gemeenteraad wordt ingeroepen zonder echte hoogdringendheid, is jammer."

De meerderheid benadrukt dat het bestuursakkoord geen punt is dat onmiddellijke actie van de gemeenteraad vereist. "Het meerjarenplan, dat pas later in 2025 wordt opgemaakt, is veel relevanter voor de werking van de stad," stelt burgemeester De Ro. “Van mij mogen zij harde oppositie voeren maar het is jammer dat dit verzoek op zo'n manier en tijdstip wordt ingediend, vooral omdat het veel druk legt op onze administratieve diensten, die tijdens de feestdagen en vakanties normaal rustiger aan doen. Als zij een stemming willen uitlokken, kan dat uiteraard. Maar zelf als ze een meerderheid zouden vinden – wat niet het geval gaat zijn – om het bestuursakkoord weg te stemmen, is dat een louter symbolische ‘overwinning’.”

Schepen van Financiën Jeroen Bergers (N-VA) hekelt de kosten die gepaard gaan met de extra gemeenteraad. "Deze vergadering kost de stad meer dan 5.500 euro aan zitpenningen. De oppositie wil met de spierballen rollen om te tonen dat ze dat kunnen, maar dat gebeurt op het verkeerde moment. Als er in Vilvoorde rellen waren zoals in Brussel op oudejaarsavond, dan was deze spoedvergadering terecht geweest. Maar een bestuursakkoord dat al twee maanden online beschikbaar is en niet ter stemming voorligt, en waar al twee gemeenteraden kritiek op is geuit, kan toch moeilijk als hoogdringend worden gezien."

Bonte: "Twee maanden zonder politieke inspraak"

Voormalig burgemeester Hans Bonte (Vooruit) geeft toe dat het ongebruikelijk is om in een schoolvakantie samen te komen. “Maar we hebben sinds 5 december geen kans gehad om inhoudelijke vragen te stellen. De meerderheid leek van plan om twee maanden te wachten voordat we opnieuw zouden vergaderen. Dat vinden wij niet democratisch."

Bonte stelt dat de timing van de vergadering geen kwestie van politiek spel is, maar dat het bestuursakkoord een belangrijk document is dat nog onvoldoende besproken is. "Wij willen een inhoudelijk debat voeren dat de toekomst van de gemeente zal beïnvloeden. Het mag dan ongewoon zijn, maar de politieke situatie hier is ook ongewoon. De grootste partij, Vooruit, is in de oppositie gezet, en dat zorgt ervoor dat wij nu onze rechten moeten benutten om de gemeenteraad bijeen te roepen. Wij willen simpelweg vermijden dat we twee maanden zonder politieke inspraak blijven, terwijl er veel te bespreken valt."