Er komt geen volksraadpleging over een mogelijke fusie van Londerzeel met een van de buurgemeenten. Die hadden eerder al te kennen te geven dat ze niet veel voelen voor zo’n huwelijk. En dus ziet de Londerzeelse burgemeester Sminate af van de aangekondigde volksraadpleging.
Burgemeester Sminate van Londerzeel ziet af van volksraadpleging rond fusie
Als kersvers burgemeester van Londerzeel opende Nadia Sminate (N-VA) begin dit jaar het debat over een vrijwillige fusie met een naburige gemeente. Voor Londerzeel zouden er dan gesprekken worden opgestart met buurgemeente Merchtem, Kapelle-op-den-Bos en Meise. "Maar ik zou weliswaar de bevolking eerst daarin een stem geven en beloofde daarom een volksraadpleging te organiseren", zegt Sminate. "Maar helaas is het debat en dus ook de volksraadpleging zonder voorwerp geworden. De burgemeesters van de aangrenzende gemeenten Merchtem, Meise en Kapelle-op-den-Bos zijn er niet voor gewonnen," aldus Sminate.
Gemeenten die vrijwillig fusioneren krijgen een financiële bonus in de vorm van een schuldovername tot 500 euro per inwoner. "In het geval van Londerzeel zou het gaan om 18 miljoen euro om precies te zijn. We zouden ook efficiënter kunnen gaan werken en de dienstverlening van de gemeente zou verbeteren. Ik begrijp dat er tegenargumenten zijn, zoals het kiezen van een eventuele nieuwe naam, maar het voordeel is toch groot. De belastingsdruk zou voor de bevolking ook gevoelig kunnen worden verlaagd. Een gemiddeld gezin (met een gemiddeld inkomen en twee kinderen) zou zo plots 200 euro per jaar minder belastingen zou moeten betalen, enkel en alleen omdat we een gemeentegrens verleggen”, verduidelijkt Sminate. Maar omdat de burgemeesters van de buurgemeenten maar weinig voelen voor zo’n fusie stopt Sminate het idee en dus ook de volksraadpleging voorlopig in de koelkast.