Het plan om verdachten 48u in plaats van 24u aan te houden voor ze voor een onderzoeksrechter verschijnen, verdwijnt voorlopig in de koelkast. N-VA reageert alvast ontgoocheld. Want het parket Halle-Vilvoorde moet haar verdachten steeds overbrengen naar de rechtbank in Brussel en dan volstaan 24u vaak niet. Volgens Sp.a zou een verlenging van de aanhouding tot 72 uur in het geval van een terreurverdachte dan weer extra inspanningen vragen van de politie.
Verlenging aanhoudingstermijn had goeie zaak geweest voor Halle-Vilvoorde, zegt N-VA
Vooral in onze regio zou die verlenging volgens N-VA van pas komen, omdat verdachten altijd moeten worden overgebracht naar de onderzoeksrechter in Brussel. Wanneer er onvoldoende personeel is om de verdachte te transporteren of het transport heeft af te rekenen met een zware file, moet de verdachte soms noodgedwongen vrijgelaten worden omdat de 24 uren verstreken zijn. De N-VA is dan ook teleurgesteld dat in de Kamer geen tweederdemeerderheid werd gevonden. “Ik ben ervan overtuigd dat we naar een oplossing moeten zoeken en dat die 48u in de grondwet moet terecht komen. Ik hoop dat de oppositie daar ook over nadenkt en dat ze minstens naar die 48u wil gaan”, reageert volksvertegenwoordiger Kristien Van Vaerenbergh (N-VA) uit Lennik. Volksvertegenwoordiger Hans Bonte (Sp.a) uit Vilvoorde is het voorstel alvast genegen. “Anderhalf jaar terug heb ik namens mijn partij een wetsvoorstel neergelegd om effectief een aanhoudingsmandaat van 48u te kunnen gebruiken. Maar de politieke symboliek heeft er voor gezorgd dat het nog nooit gestemd geraakt is. Nu doet premier Michel toch de oproep om die 48u goed te keuren, het zou gaan tijd worden”, aldus Bonte.
Het wetsvoorstel dat gisteren op tafel lag in de Kamer voorzag niet alleen een verdubbeling van de aanhoudingstermijn tot 48u. De grondwetswijziging maakte het vooral mogelijk om terreurverdachten 72 uur op te sluiten, zonder tussenkomst van een onderzoeksrechter. Maar ook dat voorstel heeft het dus niet gehaald.