Fruitteler Jan D'Haemer uit Pepingen laat zijn peren niet hangen in ruil voor een schadevergoeding. Hij gaat dus niet in op het voorstel van minister Schauvliege om 2000 hectare peren niet te oogsten omwille van de Russische boycot.
Pepingse fruitteler weigert oogst te vernietigen
Normaal gezien gaat 30 percent van de perenoogst van D’Haemer richting Rusland. Door de boycot valt die afzetmarkt weg. Telers zoals Jan kunnen de peren laten hangen in ruil voor een compensatie, maar daar wil hij niet op ingaan. “De hardheid is goed, de suiker is goed en de peren hebben ook niet afgezien van de vorst. Het is dus dit jaar onverantwoord om zo'n goeie kwaliteit te laten hangen”, zegt de Pepingse fruitteler. Jan bedankt dus voor de schadevergoeding van zo’n 3125 euro per hectare. Volgens hem is dit bedrag ontoereikend.
Fruitteler D’Haemer gaat daarom z’n peren oogsten en bewaren. Hij hoopt dat grote veilingen nieuwe markten zullen aanboren. Onder meer China zet de deur al open. Maar ook steeds meer Belgen kopen peren om de producenten te steunen.