noodcentrale2.jpg

Noodcentrale Vlaams-Brabant in nood

vrij 5 aug 2016

De noodcentrales zijn in nood. Honderden noodoproepen blijven vaak onbeantwoord. Voornamelijk in Brussel en Vlaams-Brabant is er een groot personeelstekort. 

De noodcentrale in Brussel werkt de laatste weken slechts op 50% van de mankracht die voorzien is om alle telefoontjes te beantwoorden. Ook in de noodcentrale van Vlaams-Brabant worden heel wat shiften gedraaid met minder personeel dan voorzien. “Zo heeft de 101-centrale in Leuven (voor politieoproepen) recht op 28 voltijdse krachten maar momenteel zijn er slechts 21 mensen beschikbaar. Het is niet evident om in deze omstandigheden de minimumbezetting te garanderen. Eenzelfde situatie zien we bij de 100-centrale waar ze de oproepen voor de ambulance en brandweer beantwoorden”, zegt Ann Vancutsem van de socialistische overheidsvakbond ACOD.  

Door de werkdruk raken de medewerkers overwerkt of vallen ze uit met een burn-out. Een medewerker vat het als volgt samen: “De sfeer op de werkvloer is negatief. Veel collega's zijn het meer dan beu. Vooral de oudere generatie, die de crisis van enkele jaren geleden meemaakte, lijdt aan een 'collectieve' burn-out. Veel jongeren haken na enkele jaren af en zoeken (terecht) de vlucht vooruit. Zo bljft dit een job waarin je zeer snel opbrandt. Het gebrek aan perspectief maakt dat men enorm zal moeten blijven investeren in nieuwe werkkrachten”.

De socialistische overheidsvakbond heeft al verschillende keren samen gezeten met de overheid en  voorstellen gedaan (zoals het verhogen van de personeelsenveloppe, verkorte opleidingen, contractuele versnelde aanwervingen) maar zonder resultaat.  “Die  voorstellen hebben vrijwel geen effect gehad op de werkvloer. Het is dweilen met de kraan open. In plaats van het versneld opstarten van nieuwe noodnummers, zoals 1733 (voor niet-medische hulp), eisen wij van de bevoegde ministers meer aandacht voor proactieve wervingen en werklastvermindering”, zegt Gino Hoppe, algemeen secretaris bij het ACOD.