Schoolverlaters in onze provincie vinden vlot aansluiting met arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het jongste schoolverlatersrapport van de VDAB. Onder meer de nabijheid van de luchthaven, een sterke diensten- en zorgsector en de hoge scholingsgraad zijn de sterkste troeven van Vlaams-Brabant.
Schoolverlaters vinden vrij snel werk in Vlaams-Brabant
89,5% van de jongeren in onze provincie was één jaar nadat ze afgestudeerd waren niet langer werkzoekend. Alleen West-Vlaanderen (89,7 %) doet nog net iets beter. De arrondissementen Leuven en Halle-Vilvoorde scoren even goed.
De tewerkstellingskansen verschillen behoorlijk naargelang de scholingsgraad van de schoolverlaters. Onze provincie telt sowieso weinig laaggeschoolde schoolverlaters. Bovendien zijn er op en rond de luchthaven heel wat vacatures die door laaggeschoolden kunnen ingevuld worden. In vergelijking met de rest van Vlaanderen vinden zij dus sneller de weg naar de arbeidsmarkt. Toch heeft ook hier 1 op de 4 laaggeschoolde schoolverlaters na één jaar nog steeds geen job.
Voorts is er in de regio een grote nood aan mensen met een technisch diploma maar helaas blijven veel ouders en jongeren dit als een tweede keuze zien. Nochtans biedt een technisch diploma meer kansen dan wie enkel een diploma ASO heeft.
Onze provincie telt tot slot het hoogste percentage hooggeschoolde schoolverlaters. 51,7. Ook zij vinden gemakkelijk aansluiting met de arbeidsmarkt. Van de afgestudeerde masters heeft slechts 7,3% na één jaar nog geen werk.
Studiekeuze bepalen
Op de website van de VDAB is er een interactieve tool waarbij je detailgegevens kan opvragen per studieniveau en voor elke richting. Misschien toch even raadplegen voor je een nieuwe studiekeuze maakt. Klik hier voor de ineractieve tool.