De provincie Vlaams-Brabant heeft in samenwerking met pilootbibliotheken in Halle, Vilvoorde, Leuven, Tienen en Diest het project 'Thuis in taal' uitgewerkt. De bedoeling is om het voorlezen aan anderstalige kinderen in hun thuistaal te stimuleren. Uit onderzoek blijkt volgens gedeputeerde Tom Dehaene (CD&V) dat een degelijke kennis van thuistaal een goede basis vormt voor het aanleren van het Nederlands.
Provincie stimuleert het voorlezen aan anderstalige kinderen
De provincie stelt de bibliotheken meer dan 50 voorleeskoffertjes ter beschikking die door anderstalige ouders kunnen uitgeleend worden om in hun eigen taal voor te lezen aan hun kinderen. De koffertjes bevatten onder meer boeken in één van 13 uitgekozen thuistalen (Spaans, Bulgaars, Nepalees, Arabisch, Turks, Koerdisch...), een dvd over voorlezen en een meertalige brochure. In de deelnemende bibliotheken worden dit najaar bovendien ook meertalige voorleesmomenten en voorleesworkshops voor anderstalige ouders georganiseerd.
Meertaligheid is volgens Dehaene in het diverser wordende Vlaams-Brabant voor steeds meer kinderen een vanzelfsprekendheid. "Een rijk taalaanbod is ook de motor van taalverwerving. Kinderen die opgroeien in een taalrijke omgeving ontwikkelen beter de taalvaardigheden die nodig zijn voor een goede taalverwerving. Een rijke thuistaal is dus een belangrijke basis om daarna een andere taal te leren, ook het Nederlands. Door hen de kans te bieden in hun eigen taal voor te lezen aan hun kinderen willen we ouders ondersteunen in het creëren van een taalrijk klimaat", aldus Tom Dehaene.
'thuis in taal' koffers in #vilvoorde moet voorlezen in thuistaal stimuleren.
— Tom Dehaene (@tomdehaene) September 12, 2016
.@RingTV @vlaamsbrabant pic.twitter.com/AsSc7WPFjF