Een 50-tal leerlingen van de technische school TechnOV uit Vilvoorde hebben dinsdag op de middag de refter geblokkeerd uit protest tegen de hoge studiekosten. Het initiatief van de actie ging uit van de plaatselijke afdeling van de KAJ. De actievoerders, voornamelijk leerlingen die les volgen in het 6de en 7de jaar, eisten dat het bedrag van 20 euro per jaar dat ze jaarlijks moeten betalen om de refter te mogen betalen geschrapt wordt.
Leerlingen TechnOV Vilvoorde barricaderen refter uit protest tegen hoge studiekosten
De studiekosten in deze school zijn volgens de KAJ dermate hoog dat verschillende gezinnen problemen hebben om ze te betalen. "De kosten aan inschrijvingsgeld, boeken, gebruik machines en dergelijke lopen bijvoorbeeld in het 6de jaar hout op tot 1.100 euro en in het 7de jaar hout tot 1.236 euro. Voor het maken van de geïntegreerde proef op het einde van het jaar moet daar respectievelijk nog eens 400 en 1.200 euro bijgeteld worden. Een aantal leerlingen moeten zelf gaan werken. Anderen betalen maandelijks een bedrag af", aldus Jeroen Vanranst, educatief medewerker bij KAJ.
De actievoerders eisten een verlaging van de studiekosten en viseerden bij hun actie in de eerste plaats de kost van 20 euro per jaar die de school aanrekent voor het gebruik van de refter. "Op deze school moet er betaald worden om zijn eigen eten te mogen opeten. In Finland daarentegen is het onderwijs volledig gratis en krijgen de leerlingen bovendien gratis eten", aldus Vanranst. De actie was een succes. Met uitzondering van de leerlingen van de 1ste graad, die na een kwartier werden binnengelaten, bleef de refter gesloten en aten de andere leerlingen op de speelplaats hun boterhammen op. De KAJ riep ook iedereen op deel te nemen aan een nationale actie voor goedkoper onderwijs op 26 februari aan het kabinet van Onderwijsminister Crevits in Brussel.
School werkt wel degelijk rond kansarmoede, zegt directie.
In een reactie laat Marc Deldim, directeur van TechnoV, weten dat hij met de betrokken leerlingen wil praten en meer uitleg wil geven over hoe de school omgaat met kansarmoede. "We praten heus nu al met ouders die de schoolkosten niet kunnen betalen om te zien wat voor hen financieel haalbaar is en bekijken hierbij ook mogelijkheden zoals afbetalingsplannen. Met de stad Vilvoorde zijn we een kansarmoedebeleid aan het uitwerken. Wat de kost voor het eindwerk betreft kan de leerling die zelf drukken door te kiezen voor een eenvoudig project. Als het gaat om een bestelling van de school en men laat het hier dan is het zelfs volledig kosteloos. Leerlingen kunnen bovendien ook een mini-onderneming oprichten om op die manier geld te verdienen om de kosten te dekken. De kost van 21 euro per schooljaar die we aanrekenen voor het onderhoud en de energiekosten van de refter is een beslissing op niveau van de scholengemeenschap", aldus Deldim.