fotogroenvlaams.png

VERKIEZINGEN 2019: GROEN

vrij 10 mei 2019

Groen trekt op 26 mei naar de kiezer met Jessika Soors uit Vilvoorde als lijsttrekker voor de federale verkiezingen in onze provincie. An Moerenhout uit Leuven trekt de Vlaams-Brabantse lijst voor het Vlaams Parlement. Voor de Europese verkiezingen is Petra De Sutter kopvrouw van Groen. RINGtv.be vroeg de partij naar haar speerpunten voor onze regio.

(Onderaan dit artikel vind je de link naar de verkiezingslijsten en kan je kennismaken met een aantal bijzondere kandidaten)

Meer groen

“Met het KlimaatPakt2030 en de aanleg van 2000ha bos zet Groen in op schone lucht voor iedereen. Wij maken van Vlaams-Brabant opnieuw een échte groene long”, klinkt het bij Groen. “We verbinden hiervoor de bossen van het Meerdaalwoud, Heverleebos, het Hallerbos en het Zoniënwoud. Door meer ruimte te laten aan natuur en rivieren beschermen we bovendien onze regio tegen overstromingen en ondersteunen we de lokale biodiversiteit. We stellen een ambitieus hitteplan op dat Vlaams-Brabant tegen droogte beschermt en ervoor zorgt dat zowel drink- en grondwater voldoende aanwezig blijft.”

Duurzame landbouw

“We gaan voluit voor een landbouw die zich mee inzet voor natuur en landschap. Vlaams-Brabant versterken we zo als duurzame landbouwregio op een steenworp van de Europese hoofdstad. Groen zet in op acties waarbij landbouw en natuur elkaar versterken. Landbouw- en plattelandsmiddelen heroriënteren we om dit te ondersteunen. Maar we kijken ook verder. Meer aandacht voor natuur, bos en landschap, creëert vaak ook mogelijkheden voor de lokale economie en zachte recreatie. De Groene Vallei (Kampenhout-Kortenberg) is hiervan een voorbeeld dat navolging verdient.”

Klimaat

“Onze provincie beschikt, met onder meer de KU Leuven, over toptechnologie. Die technologie zetten we in om van Vlaams-Brabant een voorbeeld te maken in de strijd tegen de klimaatverandering. Door slim gebruik te maken van de warmteoverschotten van onze bedrijven hoeft dat helemaal niet moeilijk te zijn. Die kunnen we hergebruiken als duurzame energie. Met zonnepanelen op de daken van sociale woningen, op de grote daken van bedrijventerreinen, en bij burgers thuis, benutten we de energie van onze zon optimaal. Zo halen we tegen 2050 al onze energie uit 100% hernieuwbare bronnen. Dat is geen utopie, wel perfect haalbaar. En niet de gewone mensen, wel de grootste vervuilers zullen die omwenteling betalen.”

Betaalbare energie

Groen wil dat energie voor iedereen betaalbaar blijft. “En er moet ook worden geluisterd naar de burger. Zij nemen mee de touwtjes in handen, met burgercoöperaties en collectieve projecten. Iedereen kan zijn eigen energie produceren, of samen investeren in duurzame energieprojecten. En bij grote projecten worden inwoners op tijd in het planningsproces betrokken. Zo zorgen we allemaal samen voor een klimaatneutrale provincie.”

Minimumuitkeringen omhoog

“In een overwegend welvarend Vlaams-Brabant wordt meer dan 8% van de kinderen geboren in kansarme gezinnen, 2% meer dan in 2014. Groen stelt een duidelijk en sociaal armoedeplan op én trekt de minimumuitkeringen op. Steeds meer mensen halen het einde van de maand amper. De huurprijzen zijn voor veel mensen onbetaalbaar en de energiefactuur stijgt. Groen realiseert ieders' recht op wonen. We verlagen de energiefactuur en maken wonen opnieuw betaalbaar. In Vlaams-Brabant wachten er vandaag maar liefst 17.000 mensen op een sociale woning. Dat zijn 3000 mensen meer dan bij het begin van de legislatuur. Gemiddeld wachten zij drie jaar en drie maanden. Groen pakt die wachtlijsten aan. Op Vlaams niveau voeren we een huurtoelage in. Zo krijgt iedereen die in aanmerking komt voor een sociale woning financiële ondersteuning tot er effectief een sociale woning beschikbaar is.”

Weg met autodenken

De wegen zitten overvol, vaak bij gebrek aan alternatief. Brussel blijft een historisch knelpunt. Bij Groot-Bijgaarden sta je 78% van de tijd vast. En de gevolgen zijn voor onze provincie. Al het fijn stof van wie met de wagen naar de hoofdstad rijdt, komt in Vlaams-Brabant terecht. Een verbreding van de ring zal alleen extra fijn stof en nieuwe gezondheidsproblemen creëren. Toch worden we vandaag bijna gedwongen de auto te gebruiken. Door de breuk met Brussel is met het openbaar vervoer reizen nergens zo complex. En de huidige regering doet niets. In plaats van de problemen aan te pakken, stopt Vlaanderen liever 2 miljard in extra beton. Daar moet dringend verandering in komen. We maken daarom komaf met het autodenken. We investeren in een forse uitbreiding van het openbaar vervoer en in veilige fietsinfrastructuur. We zorgen voor 2000 extra zitplaatsen op de trein, 500 km nieuwe veilige fietspaden, en een versnelde afwerking van het GEN. Met een slimme kilometerheffing maken we de auto minder aantrekkelijk.”

Investeren in zorg

“We pakken de wachtlijsten aan door te investeren in zorg. Concreet brengen we de bestaande en toekomstige zorgnoden in Vlaams-Brabant in kaart. We stemmen het aanbod af op die noden. Wij maken werk van een sterke en solidaire sociale zekerheid. De zorg die we aanbieden is laagdrempelig en op maat. Belangrijk voor ons is dat de zorgvrager en de omgeving zelf de touwtjes van hun zorg in handen blijven houden. Daarom ondersteunen we netwerken en mantelzorgers. Dankzij een persoonsgebonden budget zonder omslachtige papierwinkel vangen we extra ondersteuningsnoden op.

Kandidatenlijsten GROEN:

Maak kennis met: