Natuurpunt heeft in Beersel een zeldzame bijensoort aangetroffen: de Groene zandbij. Het gaat op de tweede waarneming in België in minstens 20 jaar tijd.
Zeldzame groene zandbij ontdekt in Beersel
woe 1 jul 2015
Gemeentelijk bijenproject
Het was tijdens een inventarisatie voor het gemeentelijk bijenproject in Beersel dat Natuurpunt de ontdekking deed. De Groene zandbij is een 7 mm grote solitaire bij die haar naam te danken heeft aan de groenblauwe glans op het lichaam. Deze glans is wel alleen zichtbaar met de juiste lichtinval of met een goede loep. De mannetjes hebben een opvallende witte tekening op de kop.
[[{"type":"media","viewmode":"mediaoriginal","fid":"32249","attributes":{"alt":"","class":"media-image","height":"406","width":"610"}}]]
Met het bijenproject wil het gemeentebestuur van Beersel niet alleen weten hoe het gesteld is met de wilde bijen in de gemeente, maar wil het ook op eigen terreinen maatregelen nemen voor het welzijn van de wilde bijen. Tegelijk wil het de bevolking sensibiliseren voor de solitaire bijen en zo veel mogelijk mensen informeren over wat ze praktisch kunnen doen om bijen te helpen. Het project krijgt de steun van de provincie Vlaams-Brabant.
Unieke waarneming
De bijensoort komt enkel voor op plaatsen waar er grote hoeveelheden ereprijs zijn, dat is een plant uit de weegbreefamilie met blauw-paarse bloemen. Natuurpunt vond de eerste Groene bij in Dworp, in een schrale berm met aangrenzende weide. Na gerichte zoektochten werd de soort nog op 2 andere locaties in de gemeente ontdekt. Het gaat om de tweede waarneming in België in minstens 20 jaar tijd. Wat de nieuwe waarneming uniek maakt, is dat het dit keer niet om een enkeling gaat, maar om een relatief grote, duurzame populatie van tientallen nestelende vrouwtjes.
Foto: Henk Wallays