Eén van de 3 windmolens in Kapelle-op-den-Bos, die in augustus vorig jaar defect raakte na een blikseminslag, kan niet meer hersteld worden omdat de technologie verouderd is. Dirk Hermans (Sp.a) wil dat er zo snel mogelijk een nieuwe komt.
Windmolen Kapelle-op-den-Bos onherstelbaar beschadigd
In augustus 2015 raakte een wiek van één van de molens beschadigd door een blikseminslag. "Ik kaartte het probleem toen op de gemeenteraad van september aan. Het college van burgemeester en schepenen schreef een brief naar Aspiravi, eigenaar van de windturbines. Maar sindsdien is het letterlijk windstil rond de windturbine. De defecte wiek heeft lange tijd naast de defecte molen gelegen en is sinds een paar maanden weggenomen. Aangezien er geen schot in de zaak kwam, nam ik nu zelf contact op met Aspiravi. De firma liet mij weten dat de wiek onherstelbare schade had opgelopen. Aangezien er ook geen wieken van dit type in voorraad zijn kan de molen niet meer worden hersteld”, verduidelijkt fractieleider Dirk Hermans (Sp.a).
De molens dateren van 2001, het waren één van de eerste windmolens in Vlaanderen. Daardoor zijn de technologie en onderdelen intussen achterhaald. De molen ontmantelen en afbreken kan volgens Hermans ook niet zonder een nieuwe molen te bouwen. "Die molens zijn in feite één met onze gemeente. In het begin was er wel protest maar intussen heeft iedereen het nut van groene stroom ingezien en maken ze deel uit van het landschap. Mensen spreken ook af aan die molens, om bijvoorbeeld te gaan wandelen", aldus Hermans.
In onze provincie staan er amper 20 molens door onder meer de nabijheid van de luchthaven. (Bekijk ook de reportage: 'Provincie roept op tot meer overleg voor meer windenergie'). Dirk Hermans dringt er daarom op aan de weinig beschikbaar plaatsen te benutten. “Op het vlak van vergunningen is er in Kapelle-op-den-Bos alvast geen probleem. De site is immers vergund voor een molen. Ik vraag het gemeentebestuur daarom om nogmaals contact op te nemen met Aspiravi, om zodoende tot een oplossing te komen", besluit Hermans nog.
Tegen 2020, stelt Europa, moet 10,50% van onze energie gewonnen worden uit hernieuwbare energie. Er zijn 386 windturbines eind 2015 in Vlaanderen, om de doelstellingen te halen, zouden er volgens de sector zelf in Vlaanderen zo'n 600 turbines nodig zijn. Het is dus met andere woorden geen optie om molens te verliezen.