Je ziet ze dezer dagen wel groeien in uw tuin of die van uw buur: distels. Voor de ene geliefd omwille van de biodiversiteit, voor de andere gevreesd als hinderlijk onkruid in de tuin. Maar zijn we verplicht om ze uit te roeien?
Wat te doen met distels?
Het kan een bron van ergernis zijn, distels in de tuin. Maar wat kan je doen als jouw buurman niets onderneemt om zijn distels uit te roeien en je de ganse tuin vol hebt? Tot 2017 was het verplicht om distels te bestrijden. Iets wat de belastingbetaler jaarlijks tussen de 5 en 10 miljoen euro kostte.
Maar in 2017 geeft de Raad van State Natuurpunt gelijk over de plicht om distels te verdelgen. "De distel hoeft dus niet meer met wortel en tak uitgeroeid te worden. Het kan niet meer aan derden opgelegd worden, behalve landbouwers. De uitspraak heeft geen invloed op hen. Ze blijven verplicht om akkerdistels te bestrijden. Op graslanden mogen ze dus niet voorkomen", aldus Natuurpunt.
Met andere woorden, jij of je buur zijn dus niet meer verplicht om distels te bestrijden. De uitspraak van de Raad van State betekent evenwel niet dat ze helemaal niet meer mogen bestreden worden. "We pleiten voor goed nabuurschap, waarbij distelhaarden in de buurt landbouwpercelen en tuinen verwijderd worden. Het kan de overlast en frustratie inperken en het probleem tot zijn ware proportie herleiden", besluit Natuurpunt.