Zo’n vijftigtal mensen wandelden of fietsten gisteren van Eppegem naar Zemst. Ze protesteerden daarmee tegen de bouw van een nieuwe gascentrale in Vilvoorde. “Wij willen niet de komende 25 jaar opgezadeld zitten met vervuilende fossiele industrie in onze achtertuin”, klinkt het bij actiecomités Tegengas en Leefbare Noordrand.
Vijftigtal mensen protesteren tegen nieuwe gascentrale in Vilvoorde
Begin deze maand diende Engie Electrabel een nieuwe vergunningsaanvraag in voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. Een eerste vergunning werd geweigerd door de provincie Vlaams-Brabant en Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. Volgens haar zou de gascentrale te veel stikstof en ammoniak uitstoten. Ook actiecomités Tegengas en Actie Noordrand verzetten zich tegen de bouw.
“De centrale zal jaarlijks 17 keer meer CO2 uitstoten dan de uitstoot van de stad Vilvoorde vandaag”, klinkt het bij Tegengas. “Dat terwijl de stad tegen 2050 volledig klimaatneutraal wil zijn. Vilvoorde heeft ook de ambitie om het gebied Asiat-Darse te ontwikkelen voor natuur en recreatie, maar dit staat nu op het spel door de komst van een industriële megacentrale.”
De actiegroepen vinden de bouw van een gascentrale een foute keuze. “De wandel- en fietstocht ging doorheen het gebied dat het meest hinder zal ondervinden door de gascentrale”, zegt Bart Leeman van Leefbare Noordrand. “De giftige pluim zal voornamelijk hangen boven Vilvoorde, Eppegem en Zemst. We willen de buurt echt bewust maken van de vervuiling door de gascentrale. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld astma door krijgen.”