Twaalf partners hebben een akkoord gesloten om mee de droogte en wateroverlast aan te pakken in de omgeving van Bellebeek. “Er worden in totaal 41 acties gerealiseerd, waaronder de aanleg van poelen, maar ook het hergebruik van regenwater stimuleren”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Tal van acties moeten droogte en wateroverlast aan Bellebeek tegengaan
Tal van partners hebben hun handtekening onder het riviercontract Bellebeek gezet. Ondanks heel wat inspanningen leefde namelijk het gevoel dat bepaalde waterproblemen in de buurt van de Bellebeek onderbelicht bleven en oplossingen onvoldoende gehoor kregen. Daarom wordt er nu intensiever samengewerkt. “Naast de aanleg van poelen wordt de Hunselbeek heringericht en opengelegd, oude spaar- en visvijvers hersteld, grachten versterkt en regenwater meer gebufferd in woonkernen”, zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij.
Verder komen er ook acties rond sensibilisering, regelgeving en voorbereidende studies. Binnen de twee jaar moet een groot deel van de acties uitgevoerd zijn. “Dit illustreert mooi waar we met de Blue Deal op willen inzetten”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. “De droogteproblematiek op een structurele manier aanpakken, met een verhoogde inzet van middelen en instrumenten. En vooral met de betrokkenheid van iedereen: zowel lokale als Vlaamse overheid. Ik kijk uit naar de eerste resultaten.”
De Vlaamse Milieumaatschappij is initiatiefnemer en trekker van het riviercontract. De andere partners zijn de gemeenten Affligem, Asse, Gooik, Lennik, Liedekerke, Roosdaal en Ternat, de provincie Vlaams-Brabant, de Vlaamse Landmaatschappij en de Departementen Omgeving en Landbouw en Visserij.