windturbine_dassenveld.png

1200 Coöperanten zijn mede-eigenaar van windturbine op Dassenveld in Halle

zon 12 nov 2017

Op de site Dassenveld heeft Eoly Coöperatie vandaag de eerste windturbine ingehudligd die mee gefinancierd werd door zo'n 1200 coöperanten. De windturbine is sinds september operationeel. Het initiatief past in de politiek van Colruyt om de strijden tegen de klimaatopwarming en zelf mee te investeren in duurzame energie.

Het kapitaal voor de windturbine, in totaal zo'n 4 miljoen euro, werd in het voorjaar op amper 6 weken tijd bijeengebracht door 1200 coöperanten. Al die coöperanten zijn mede-eigenaar, ze hebben recht op een dividend en ze dragen op die manier ook bij aan een duurzame energievoorziening. Tegelijkertijd werd vandaag ook een zelfpluktuin voor de coöperanten geopend waar zij in de toekomst zullen kunnen genieten van de natuur en het uizticht op 'hun' windturbine. 

Eoly Coöperatie werd in januari vorig jaar opgericht om buurtbewoners, klanten en medewerkers van de Colruyt Group de mogelijkheid te geven om ook te investeren in windprojecten van Eoly, de groene stroomproducent en leverancier van de groep.

Op en rond Dassenveld werden intussen al 5 nieuwe windturbines gebouwd. De windturbine van Eoly Coöperatie is 150 meter hoog en produceert jaarlijks produceert jaarlijks ongeveer evenveel energie als 1900 gezinnen op jaarbasis verbruiken.