Studenten Vilvoorde onderzoeken impact bomen op klimaat

8 jaar geleden

Laatstejaarsstudenten van het College van Vilvoorde onderzoeken sinds kort wat de impact is van bomen op het klimaat. Het College is de eerste school in Vlaanderen die mee gestapt is in het pilootproject Bos Online. Dat wil jongeren, door ze zelf metingen te laten uitvoeren, warm maken voor wetenschappen en technologie.

Via een aangepast computerprogramma en een foto berekenen de leerlingen de LAI of de 'leaf area index' van een boom. Dat geeft weer hoeveel bladeren deze boomkruin telt per vierkante meter. Aan de hand daarvan kunnen ze namelijk te weten komen welke impact deze boom heeft op het klimaat. Dat kan sinds kort ook met verschillende sensoren die onder meer opgesteld staan in de Nationale Plantentuin in Meise. “Die sensoren meten de vochtigheid, temperatuur, lichtinval, fijn stof en CO2. Allemaal parameters die karakteristiek zijn voor de omgeving. Die sensoren meten dat hier in het bos, maar we hebben ook een meetopstelling in een open plek. Door die twee te vergelijken kunnen we zien hoe die parameters beïnvloed worden door de bomen zelf. Zo hebben echt een beeld wat de bomen doen”, verduidelijkt Jo De Cuyper, directeur bij RVO-Society.

De sensoren werden ontworpen door het Leuvense technologiebedrijf Imec en maken deel uit van het project Bos Online. Dat wil leerlingen uit de derde graad van het secundair onderwijs warm maken voor wetenschappen en technologie, in de hoop dat ze later ook voor een job in die sector kiezen. “We hebben nog altijd binnen het bedrijfsleven en onze onderzoeksinstellingen meer nood aan mensen met een technologische achtergrond. Volgens mij geeft het zelf kunnen uitvoeren van een aantal proeven en metingen, de boost aan jongeren om de stap te zetten om dat verder te doen”, aldus Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters.