Olivier Moelaert toont de plaats waar de dealers zich ophielden

Vier jonge drugsdealers opgepakt die pand Inter-Vilvoordse als uitvalsbasis gebruikten

don 5 dec

In Vilvoorde pakte de lokale politie van de zone VIMA vier verdachten – allen rond 18 jaar – op die zich schuilhielden in een ruimte onder een wasserette in de Parkstraat, in de gebouwen van de Inter-Vilvoordse Maatschappij voor Huisvesting. Ze worden verdacht van het dealen van drugs in de stationsbuurt en het Hanssenspark vlakbij. Eén van hen blijft aangehouden, een ander werd onder elektronisch toezicht geplaatst en de andere twee mochten onder voorwaarden naar huis.

De bende gebruikte een leegstaande verwarmingsruimte onder de wasserette in de residentie Pallieter als schuiloord en uitvalsbasis voor hun criminele activiteiten. Volgens uittredend burgemeester Hans Bonte (Vooruit) was de groep goed georganiseerd en actief in het Hanssenspark en de stationsomgeving, waar drugsproblematiek al langer een zorg is.

"Ze gebruikten het lokaal onder de wasserette voor het verpakken van hun drugs”, vertelt Bonte. "Op de muren hadden ze zelfs de kentekens van anonieme politievoertuigen geschreven zodat ze wisten waar ze moesten op letten. Het is duidelijk dat ze goed wisten wat ze deden. Ze waren volledig voorbereid, van het gebruik van specifieke gsm’s tot een gedetailleerd schema van wie wat waar moest doen en leveren." De politie kon 38 gram cannabis, verpakt in kleine gripzakjes, in beslag nemen, samen met nog 10 gram die klaarstond om verpakt te worden en 235 euro aan contant geld.

Stationsbuurt Vilvoorde

De operatie was een succes dankzij de oplettendheid van de speciale fietsbrigades die in de stationsbuurt actief zijn om overlast en criminaliteit te bestrijden. De bendeleden werden gevolgd en uiteindelijk opgepakt in hun schuiloord. "Dit is een belangrijk signaal voor de buurt", aldus Bonte die de politie complimenteert. "Maar de echte uitdaging ligt nu in het voorkomen dat het netwerk zich snel herstelt. We zien dat minderjarigen vaak worden ingezet door deze netwerken omdat ze de meest aantrekkelijke koeriers zijn. Dat is een groot probleem.”

Inter-Vilvoordse

Wat de zaak extra opmerkelijk maakt, is dat de ruimte waarin de bende zich verschool eigendom is van Inter-Vilvoordse, de sociale huisvestingsmaatschappij. “Ik vind het bedenkelijk dat de dealers zonder problemen toegang hadden tot een onderliggend lokaal en hun activiteiten konden uitvoeren zonder dat iemand bij Inter-Vilvoordse iets opmerkte. Ik heb hen zelf wakker moeten schudden, want ze wisten nog van niets toen ik hen contacteerde”, aldus Bonte.

Olivier Moelaert, directeur van Inter-Vilvoordse, weerlegt dat er geen toezicht is. "Wij hadden geen weet van de praktijken die nu gaande waren”, geeft hij toe. "Maar onze procedure schrijft voor dat ongebruikte lokalen zorgvuldig worden afgesloten en er worden wel degelijk regelmatig controles uitgevoerd. Wij doen rondgangen met de lokale politie en onze medewerker ‘Leefbaarheid’ om verdachte activiteiten te detecteren." Dat gebeurde ook op 20 november. “Er zijn toen verdachte handelingen bij het gebouw in de Parkstraat doorgegeven aan de politie, maar de betrokken criminele activiteiten konden zich toch snel ontwikkelen. Het heeft uiteindelijk wel mee tot de inval geleid. We zijn blij dat deze actie het probleem heeft blootgelegd, maar we beseffen dat dergelijke situaties een voortdurende uitdaging blijven. We stuiten regelmatig op jongeren die rondhangen aan of in onze gebouwen. Dat is een beetje dweilen met de kraan open en soms glipt er toch eentje door de mazen van het net, zoals hier.”

Burgemeester Bonte van zijn kant was al een tijdje op kruistocht om de stationsbuurt op te kuisen. Een paar weken geleden liet hij nog café Omnibus sluiten omdat er sprake was van drugsgebruik. “Ik heb ook al geprobeerd om een zogezegde krantenwinkel op het Stationsplein te sluiten, maar door een lacune in de wet kan dat niet. De zaak mag dag en nacht openblijven, terwijl daar altijd verdachte activiteit is.”