N-VA en Vlaams Belang trekken van leer tegen een wetontwerp in de Kamercommissie Justitie dat de taalvereisten van magistraten die tot korpschef benoemd worden minder streng maakt en daardoor bestendigt dat ook de komende jaar een Franstalige magistraat de procureur des Konings is in de hoofdstad. “Het resultaat is dat de komende vijf jaar in Brussel zowel de eerste voorzitter van het hof van beroep, de procureur-generaal en de Procureur des Konings eentalig Frans zullen zijn”, klinkt het bij N-VA. De partij trekt naar het Grondwettelijk Hof. Vlaams Belang dient een belangenconflict in het Vlaams parlement in.
N-VA en Vlaams Belang protesteren tegen wetsontwerp taalvereisten magistraten
Volgens het goedgekeurde wetsontwerp moeten magistraten die in Brussel tot korpschef benoemd worden, voortaan ‘functioneel tweetalig’ zijn en niet perfect tweetalig. “Men katapulteert ons hiermee terug naar het begin van de taalstrijd,” zegt Vlaams parlementlid Jeroen Tiebout van N-VA. “cd&v, Open VLD, Vooruit en Groen knielen binnen Vivaldi opnieuw voor de wil van de Franstaligen en laten nu zelfs toe dat Justitie volledig zal verfransen. Dat is onaanvaardbaar,” vindt Tiebout. Daarom trekt de partij naar het Grondwettelijk Hof.
“Een gelijkwaardige status van het Nederlands is essentieel voor een rechtvaardige rechtsgang,” klinkt het bij Vlaams Belang. De partij legt daarom een belangenconflict neer in het Vlaams parlement om het wetsontwerp zo alsnog tegen te houden.
De taalrol van de Brusselse procureur was een onderdeel van het politieke akkoord rond de splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde. Het bepaalde dat hooggeplaatste magistraten Franstalig zijn, maar via een schriftelijke en een mondelinge proef ook een grondige kennis van het Nederlands moesten aantonen. In 2014 vernietigde het Grondwettelijk Hof die bepaling en werd beslist dat zowel Nederlandstaligen als Franstaligen in aanmerking moeten kunnen komen voor die functies. Met het terugschroeven van de taalvereisten, komt de tweetaligheid nu toch nog op de helling te staan, vrezen N-VA en Vlaams Belang.