politie_dilbeek4.jpg

Korpschef zone KLM woedend over vrijlating inbrekers door onderzoeksrechter in Brussel

vrij 23 sep 2016

De korpschef van de politiezone Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise is niet te spreken over het feit dat de onderzoekersrechter 4 verdachten van een inbraak heeft vrijgelaten omdat hij naar verluidt geen tijd had om hen te verhoren. “Dit is zeer demotiverend voor een politiekorps”, zegt korpschef Alain Meerts. 

Maandag slaagden inspecteurs van de zone KLM erin 4 verdachten van een inbraak op heterdaad te betrappen nabij een woning in de Kardinaal Sterckxlaan te Meise. (lees ook: ‘Politie KLM klist 4 inbrekers op heterdaad’) De verdachten werden ter beschikking gesteld van het parket Halle-Vilvoorde. De daders hadden echter de Franstalige rechtspleging gevraagd waardoor ze voor een Franstalige onderzoeksrechter moesten verschijnen. Maar volgens korpschef Alain Meerts van de zone KLM  had die geen tijd om de verdachten te verhoren en werden ze vervolgens vrijgelaten. Zonechef Meerts reageert ontgoocheld. “Dit is niet de eerste keer en hierdoor raken mijn medewerkers ook gedemotiveerd. Er wordt aan dit soort dossiers met meerdere mensen soms meer dan 10 uur gewerkt. De Salduz-procedure en de problematiek van het vinden van een tolk zorgen ervoor dat de administratieve behandeling van zulke feiten veel tijd in beslag nemen. Als er dan toch alles aan gedaan wordt om de verdachten binnen de termijn van 24 uur bij de onderzoeksrechter te brengen,  is de vrijlating een zware pil om te slikken. Ook voor de slachtoffers is dit zwaar”, aldus Alain Meerts.

Volgens Meerts vragen verdachten die het systeem kennen bewust de Franstalige rechtspleging aan om zo door de mazen van het net te glippen. “De gedeeltelijke splitsing van het gerechtelijk arrondissement Brussel-Halle-Vilvoorde was zeker een positieve stap in de goeie richting maar het heeft niet alles opgelost, wel integendeel. Nog steeds stellen wij vast dat niet iedereen in Brussel wakker ligt van wat er in de Rand gebeurt. De prioriteiten liggen daar duidelijk anders dan in de grootstad Brussel. Wanneer neemt iedereen ons eens ernstig”, besluit Meerts.