Het gemeentehuis van Ternat

Cybercriminelen vallen websites gemeenten aan, onder meer Ternat, Linkebeek en Kraainem doelwit

din 8 okt

Pro-Russische cybercriminelen hebben vanochtend de website van verschillende gemeenten in onze regio aangevallen. Het gaat onder meer om Ternat, Kraainem en Linkebeek. Gisteren was ook de website van de provincie Vlaams-Brabant het doelwit.

De aanvallen gebeuren via de hackersgroep NoName57(16), aanleiding is de Belgische aankoop van artillerie voor de oorlog in Oekraïne. Vanop verschillende computers worden de gemeentelijke websites bestookt waardoor die overspoeld raken door onlinebezoekers en uitvallen. Uit een test op de redactie blijkt dat rond 9u15 vanochtend de websites van Asse, Beersel, Bever, Drogenbos, Kampenhout, Kraainem, Lennik, Linkebeek, Machelen, Meise, Steenokkerzeel, Sint-Genesius-Rode, Ternat, Wemmel en Zemst niet werkten en dus mogelijk zijn getroffen voor cyberaanvallen.

Ook gisteren vielen de pro-Russische cybercriminelen met meerdere computers websites in ons land aan, onder meer die van de provincie Vlaams-Brabant. “Die computers sturen heel veel bezoekers naar je website waardoor de server overbelast raakt en de website platvalt”, zegt Bart Urlings, die verantwoordelijk is voor de website van de provincie.

Persoonlijke gegevens zijn er niet ontfutseld en al bij al was de website snel opnieuw online. “De technische diensten hebben een aantal pagina’s uitgeschakeld, diegenen waar heel veel trafiek op binnenkwam. Daarna hebben ze alle landen buiten de Benelux online gezet. Het is moeilijk te voorspellen wanneer zoiets gebeurt, maar dit is een goede oefening geweest”, besluit Urlings. Ondertussen dreigen de hackers wel met een nieuwe aanval en dat op verkiezingsdag nu zondag.

"Het gaat om een cyberaanval, geen hacking. Het verschil is dat bij een hacking de criminelen ook binnendringen in de systemen om dan bijvoorbeeld informatie te stelen. Dat is hier niet het geval. Het is vooral de bedoeling om voor overlast te zorgen."

- Gemeente Ternat

Gemeente Zemst: "Geen schadelijke gevolgen"

Zemst is één van de gemeenten die het doelwit was van de cybercriminelen. “Gelukkig zonder schadelijke gevolgen. Inwoners hoeven zich geen zorgen te maken, aan hun persoonsgegevens is niet geraakt”, zegt burgemeester Veerle Geerinckx. “Onze website zit overigens bij een externe partner, maar onze interne systemen niet. Dat maakt dat we op die manier onze eigen preventie hebben opgezet en dat blijkt goed te werken.”

Ook de gemeente Ternat benadrukt dat de aanval geen datalek of verlies persoonlijke gegevens heeft veroorzaakt. "Het gaat om een cyberaanval, geen hacking. Het verschil is dat bij een hacking de criminelen ook binnendringen in de systemen om dan een aantal dingen te gaan stelen, zoals informatie. Dat is hier niet het geval. Het is vooral de bedoeling om voor overlast te zorgen", aldus de gemeente.